Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Petra Medes relation med exet – och gåtfulla orden om en ny kärlek

02 jul, 2021, 09:15 
Lars Johansson
Framgångsrika programledaren Petra Mede och läkaren Mattias Günther har en dotter tillsammans. Paret är dock separerade.
Petra Mede smög med sin kärlek, blev gravid och avslöjade till slut vem pappan till barnet var.
Men varför lämnade hon SVT och vem är egentligen den nya hemliga killen?
– Jag kan säga att jag upplever att vara omgärdad av kärlek i mitt liv och ger mycket kärlek också, säger TV4:s populära programledare till Hälsoliv.
Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!Brand logo
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Petra Mede är en av våra absolut mest folkkära programledare.

Genom Melodifestivalen, Guldbaggegalan, Eurovision song contest, Let's dance och rollen i Bonusfamiljen har hon skrivit in sig i de svenska tv-tittarnas hjärtan. Och dessutom toppat upp med uppdraget som julvärd i SVT.

Men lika känd som Petra Mede är, lika musselartad är hon när det kommer till sitt privatliv.

När programledaren blev gravid 2012 var det länge oklart vem pappan till barnet var. Till slut berättade dock komikern att hans namn var Mattias Günther, läkare på Karolinska sjukhuset, och att han var hennes nya pojkvän.

En månad efter att dottern Adeline fötts i december sa Petra Mede i samband med Guldbaggegalan:

– Adeline är det mest fantastiska som har hänt i mitt liv. Hon är inte lik någon av oss utan är sin egen.

Petra Mede och David Lindgren leder framgångsrikt Let's dance tillsammans.

Petra Mede och Mattias Günther gick skilda vägar

Två år efter att Petra Mede offentliggjort relationen med Mattias Günther var kärlekssagan över. 2015 gick paret, som aldrig var skrivna på samma adress, skilda vägar.

Annons

– Jag kan säga att jag upplever att vara omgärdad av kärlek i mitt liv och ger mycket kärlek också. Jag har det bra. Om jag bor med någon? Ja, min dotter, har programledaren berättat för Hälsoliv.

– I den mån jag pratar om mitt privatliv är det i P1:s sommar- och vinterprogram och i min bok ”Skam och högmod i Sävedalen”. Då är det jag som håller i pennan och styr. Jag har tolkningsföreträde.

Varför de valde att avsluta relationen är fortfarande höljt i dunkel. Men kontakten har de behållit.

– Min familj bor nära och både jag, mina föräldrar och syster bor i Bromma. Det gör alla på min dotters pappas sida också. Det är nästan lite sektvarning. Adelines pappa och jag bor två minuter från varandra. Vi har en jättebra relation och han är en fantastisk förälder. Det är jag så glad för, berättade Petra Mede vidare för Hälsoliv.

– Med barn blir man rotad och mycket av mitt liv lever jag i Bromma. Adeline har precis fyllt åtta. Det är en jätterolig ålder – jag som tidigare tänkt att småbarnsåren är de roligaste. Adeline är lyckligt lottad och har fått en massa humor, men inte min, utan sin egen som kanske är ännu bättre. Jag har väldigt roligt med henne och hon får mig att skratta, men jag får inte henne att skratta så mycket.

Petra Mede har radat upp succé efter succé. Här är hon julvärd 2013.

Petra Mede har flera gånger understukit hur mycket hon älskar att vara mamma. Där finns egentligen bara en sorg. Det blir inga fler små.

Annons

Petra Medes önskan om fler barn

– I min generation så väntar man så länge med att få barn. Jag fyllde 43 år två månader efter att min dotter föddes och jag fick reda på att jag lika gärna inte hade kunnat få barn. Jag fick höra att det är två eller fem procents chans att bli gravid när man är så gammal som jag, har hon sagt i podcasten Nemo möter.

– Jag försöker vända på det och det är inte svårt. Jag är ju så tacksam för att jag fick henne, det är mycket mer tacksamhet i det än att jag sörjer att jag inte fick fler, berättade Petra Mede vidare i ämnet för Hänt och fortsatte:

– Hade jag bara vetat hur roligt det skulle vara så. Men det är också lätt att säga i efterhand, nu har jag haft möjlighet att göra så mycket saker innan jag fick barn.

Därför lämnade Petra Mede SVT för TV4

Uppbrottet från Adelines pappa Mattias Günther är inte den enda separationen för Petra Mede. 2018 orsakade programledaren stora rubriker då hon utan förvarning lämnade SVT och gick till konkurrenten TV4 och numera pausade Stjärnornas stjärna.

Petra Mede under en av Let's dances direktsändningar. Hon valde att lämna SVT för TV4 och en högre lön.

I samband med sitt sista framträdande för den tidigare statstelevisionen – under Guldbaggegalan – förklarade Petra Mede bytet av arbetsplats.

Annons

– Tack för alla dessa år som jag fått vara med, det har varit fantastiskt! Men nu är det slut. Många ska till Hollywood och jag ska byta kanal och för första gången få betalt för mitt jobb. Hejdå!, sa hon från scenen.

Sedan utvecklade Petra Mede för Aftonbladet.

– SVT är ett fantastiskt företag med mycket självdistans. Det är inte någon hemlighet att kommersiella kanaler har möjlighet att ge ett större gage.

Kanske är det inte heller omöjligt att det finns en ny kärlek i hennes liv. Under en av Let's dances direktsändningar i år skojade Petra Mede till det och sa:

– Du vet, min kille han kallar mig för blodigel. Så det där ska man bara ta som en komplimang.

Säkert är i varje fall att Petra Mede i höst kommer leda TV4-satsningen Min historiske pojkvän, som skildrar hur kärlek och relationer sett ut genom århundradena.

– Relationer är ju ett evigt ämne och att få sätta det i kontext i olika epoker och se var olika omständigheter som religion och rikedom eller fattigdom gör med en relation, har hon berättat för Expressen.

Annons

– Det som har slagit mig är att det inte är så väsensskilt, kärleken är kärleken. Vissa saker tycker jag att det inte är så stor skillnad. Sedan var det ju kontexten, bland annat religionens närvaro som styrde det praktiska och hur kärleken skulle formaliseras och hur den skulle accepteras av omvärlden. Det är mer kontexten än själva kärleken som förändrats.

Annons