Programledarna utskällda efter bilderna i På Spåret – allvarliga anklagelserna

Programledarna utskällda efter bilderna i På Spåret – allvarliga anklagelserna

Kritiker menar att På Spåret-programledarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström stod för en allvarlig miss.

5 skandaler i "På spåret"!
0:43

Efter reklamen: 5 skandaler i "På spåret"!

(0:43)

Slå på ljud

På Spåret är en institution i tv-världen. Just nu körs den fjortonde säsongen av programmet, som lockar i genomsnitt 2,7 miljoner tittare per avsnitt.

Men i senaste tävlingsomgången skedde något som vållat irritation. Kritik har riktats mot produktionen – och mot programledarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Kritik mot På Spåret – efter orden i tv

När den ungerska staden Budapest skulle avhandlas i programmet kom George Soros på tal. Det var här kontroversen inträffade.

ETC-skribenten Max V Karlsson menar att både Kristian och Fredrik slarvade med begreppen när den judiske affärsmannen skulle beskrivas för tittarna.

"Kristian Luuk lägger till att Soros 'inte sällan syns i de politiska debatterna numera'. När domarparet ska ska ge en ledtråd till laget i underläge säger Fredrik Lindström att finansmannen är 'med i hetluften' och att 'folk har mycket åsikter om honom'. Men det är inte folk i största allmänhet som har åsikter om Soros. Han används framför allt som frontfigur för den antisemitiska konspirationen om ett påstått judiskt världsherravälde", skriver Max.

Max menar att programledarnas ordval får det att låta som att Soros "bara är en omdiskuterad miljardär i mängden".

"Att i rasistisk propaganda målas ut som fiende nummer ett är inte att vara 'med i hetluften'", skriver Max.

"Legitimerar samma stereotyp"

Max har intervjuat Nina Tojzner, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS), om saken. Hon tycker också att Kristian och Fredrik kunde ha skött situationen betydligt bättre.

– George Soros används som en frontfigur för en antisemitisk stereotyp. Om det inte förklaras eller låter opolitiskt blir det att public service legitimerar samma stereotyp i ett senare led, säger Nina.

– Jag tror inte att SVT eller På spåret har en agenda här, det gjordes nog inte med avsikt. Men missar kan leda till att man sprider eller förstärker antisemitiska föreställningar. Det är olyckligt.

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna