Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Raseri mot segerlåten – vill stoppa Loreen i Eurovision

11 mar, 2023, 20:55 

Nu riktas skarp kritik mot Loreen och vinnarlåten Tattoo.

Annons

Efter en rafflande Melodifestivalen-final var det Loreen som kammade hem sångfågeln och svenska folkets hjärtan.

Hon var favorittippad att kamma hem Melodifestivalen, och så blev det också. För andra gången ska hon representera Sverige i Eurovision song contest, men det finns folk som vill stoppa henne. Nu rasar nämligen folket.

Loreens dilemma inför finalen: ”Kallt på scenen”Brand logo
Loreens dilemma inför finalen: ”Kallt på scenen”

Loreens låt sågas i utlandet – hårda anklagelsen

Anledningen till ilskan är att man i utlandet menar att Loreens låt Tattoo är en blåkopia av en annan låt. Det är låten Flying free av Pont Aeris som spanska medier nu menar att Loreen plagierat, något även Expressen uppmärksammat.

"Gränsen mellan plagiat och hommage är väldigt subtil i den här låten." Skriver dem.

Det hela började när en Twitter-användare laddade upp ett ihopklipp av de båda låtarna, med den kaxiga texten:

Annons

"Nåväl, jag lämnar den här snabba mixen som jag har gjort med Loreens Tattoo och en populär låt som heter Flying Free och så lämnar jag"

Reaktionerna tåldes inte att vänta.

Försvarar Loreen efter hårda kritiken

Flera håller nämligen med och skriver att de tänkte på precis samma sak när de hörde vinnarlåten. Vissa är till och med upprörda, och tycker inte det är okej alls.

"Jesus, första gången jag lyssnade på låten, tänkte jag för mig själv...jag har hört det här förut Det är inte nytt på något sätt."

Däremot kommer flera till Loreens försvar, och menar att det inte är plagiat. Ja, för vart gränsen mellan plagiat och inspiration går är minst sagt subjektiv.

"Nej. De instrumentala introna till låtarna liknar varandra, men låtarna bör jämföras med sin melodi och de är helt olika. Att "låna" musikalisk bakgrund, trumrytm, ackord-sekvenser eller specifika instrumentslingor är inte att sno en låt. Melodi och hook är heligt."

Vid det här laget är det dessutom bara inbitna Eurovision-fans som hört låten. När Loreen ställer upp i tävlingen i maj på riktigt kan man alltså räkna med en hel del starka reaktioner – och folk som vill stoppa hennes deltagande.

Foto: TT

Annons