Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Rausing-familjens miljardimperium – mystiken bakom succén Tetra Pak

26 maj, 2019, 10:00 
AvEmma Sanderberg
Hans Kristian Rausing, Sigrid Rausing och Sven Rausing ingår i Rausing-släkten som skapade Tetra Pak
Hemlighetsfulla och visar sig sällan i offentligheten – det finns en mystik kring Rausing-släkten.
Svensk Dam har kartlagt vad familjemedlemmarna gör idag och hur stor förmögenheten är.
✔︎ Så startade succésagan om Tetra Pak
✔︎ Svarta fåret som aldrig jobbade och valde bort koncernen
✔︎ Låg död i lägenheten i flera månader – maken dömdes för brott
Annons

Imperiet grundades av Ruben Rausing och Tetra Pak finns än idag fortfarande kvar i familjen.

I en liten hamnby vid namn Råå föddes Ruben Rausing den den 17 juni 1895. Föräldrarna var August Andersson och Mathilda Fredrika Svensson. Rubens pappa August sägs ha varit liberal och gav sina barn en fri uppfostran. När Ruben till exempel ville sluta söndagsskolan var det inga problem för föräldrarna.

När Ruben var fem år fick han en bror vid namn Cecil Rausing. Cecil arbetade som advokat större delen av sitt liv och fick två barn tillsammans med sin fru Anna Lisa Johansson. Cecil gick bort 1975.

Ruben Rausing föddes den den 17 juni 1895.
Ruben Rausing föddes den den 17 juni 1895.

Ruben gick på en högre folkskola och tog en studentexamen vid Nicolaiskolan i Helsingborg. Rubens moster hade en hel del pengar sparat från det hon hade tjänat på fiskförsäljning och med hjälp av henne kunde han finansiera sina studier vid Handelshögskolan i Stockholm. Han tog en ekonomisk examen 1918 och genom ett stipendium kunde Ruben därefter ta en Masters of Science vid Columbia University i New York två år senare.

Annons
Erik Åkerlund var medgrundare till företaget Åkerlund & Rausing, men köptes ut några år senare.
Erik Åkerlund var medgrundare till företaget Åkerlund & Rausing, men köptes ut några år senare.

Under sin tid i New York lade Ruben märke till några av de första självbetjäningsbutikerna och såg möjligheterna som fanns med dessa. Men han insåg också snabbt att det krävdes helt andra metoder för att förpacka varorna. När han kom tillbaka till Sverige blev han direktör vid Esselte, Sveriges litografiska tryckerier. Där försökte han flera gånger att få ledningen att utveckla nya konsumentförpackningar, men eftersom de inte visade något intresse för idéen lämnade han företaget 1929. Tillsammans med Erik Åkerlund grundade han istället Åkerlund & Rausing i Malmö.

Annons
Efter att försäljningen av förpackningarna för socker och mjöl hade gått såpass bra började Rubens företag även tillverka förpackningar för mjölk.
Efter att försäljningen av förpackningarna för socker och mjöl hade gått såpass bra började Rubens företag även tillverka förpackningar för mjölk.

Deras första produkt blev tvåkilospåsar för mjöl. Företaget blev snabbt ett av de ledande inom den internationella marknaden och affärerna gick så bra att Ruben 1933 kunde lösa ut Erik. 1939 flyttade företaget från Malmö till Lund eftersom Ruben ansåg att myndigheterna i Malmö försvårade företagets expansionsmöjligheter. Efter framgångarna med förpackningar för torra varor så som socker och mjöl började företaget 1943 utveckla pappersförpackningar för mjölk.

Annons
På sin gård utanför i Blentarp i Skåne hade Ruben ett naturligt laxtillhåll innanför ägorna. Fiskodling var ett av Rubens största intressen.
På sin gård utanför i Blentarp i Skåne hade Ruben ett laxtillhåll. Fiskodling var ett av Rubens största intressen.

En ny smidigare förpackningsform i form av en tegelsten utvecklades 1950 och ett särskilt bolag med namnet Tetra Pak bildades. Tetra Brik som förpackningen kallades kom att bli världens mest sålda förpackning för drycker. Därför sålde familjen Rausing sin andel av Åkerlund & Rausing 1965 för att istället kunna koncentrera sina resurser på Tetra Pak. På 1970- och 80 talet blev familjen en av Europas rikaste. 1974 tilldelades Ruben Nordstjärneorden från kungen för sina framgångar. Ruben Rausing bodde många år på sin gård utanför Blentarp i Skåne och gick bort 1983.

Annons

Familjen Gad Rausing

Men det var inte bara företagande som existerade i Rubens liv. 1921 gifte han sig med lärarinnan Elisabeth Rausing, tidigare Varenius. Tillsammans fick de tre barn, Gad Rausing, Hans Rausing och Sven Rausing. Gad föddes 1922 och studerade kemi vid Lunds universitet. 1949 började han på familjeföretaget Åkerlund & Rausing som laboratoriechef. Tre år senare blev han vice VD för Tetra Pak och var det fram till 1969 för att därefter bli VD från 1981. Gad gick bort år 2000.

Gad Reusing tog vidare stafettpinnen i företaget efter sin far Ruben Rausing.
Gad Reusing tog vidare stafettpinnen i företaget efter sin far Ruben Rausing.

Gad gifte sig 1949 med Birgit Rausing, ogift Mayne. De fick barnen Kirsten Rausing, Finn Rausing och Jörn Rausing.

Annons
Kirsten Rausing föder upp fullblodshästar i England.
Kirsten Rausing föder upp fullblodshästar i England.

Gads och Birgits första barn Kirsten föddes 1952. Idag äger hon Tetra Pak imperiet tillsammans med sina bröder. Utöver sitt arbete i familjeföretaget är Kirsten även uppfödare av fullblodshästar för galoppsport. Hon tog över sin farfar Rubens hästgård redan som femtonåring och numera driver hon två stuterier i England och ett på Irland. Kirsten är en av Sveriges rikaste personer och ska ha en förmögenhet på för 60 miljarder kronor. Kirsten är väldigt hemlighetsfull om sitt liv och man vet inte jättemycket om hur hennes tillvaro ser ut i England.

Annons
Finn Rausing är den enda av Gads barn som bor kvar i Sverige.
Finn Rausing är den enda av Gads barn som bor kvar i Sverige.

Gads och Birgits andra barn, Finn Rausing, föddes 1955 och är den enda av Gads barn som bor kvar i Sverige. Finn var tidigare gift med Cecilia Rausing innan de skiljde sig. Han har tre barn och bor i Stockholm. Finn Rausing ska ha en förmögenhet på runt 50 miljarder kronor. 

Jörn Rausing.
Jörn Rausing.

Gad och Birgits tredje barn heter Jörn Rausing och föddes 1960. Jörn flyttade utomlands 1985 och har tre barn. 1989 planerade en dansk liga att kidnappa Jörn och begära 25 miljoner i lösen. Planen avslöjades som tur var och sedan dess har den skygga familjen blivit ännu mer tillbakadragna. Jörn ska vara god för runt 59 miljarder kronor.

Annons

Familjen Hans Rausing

Hans Rausing tillsammans med sin fru Märit Rausing utanför deras sommarhus.
Hans Rausing tillsammans med sin fru Märit Rausing utanför deras sommarhus.

Ruben Rausing och hans fru Elisabeth Rausing fick ju förutom Gad två barn till. Den andra i syskonskaran heter Hans Rausing och föddes 1926. Hans skrevs in vid Lunds universitet 1948 och blev VD för familjeföretaget Tetra Pak 1950. Hans är bosatt utanför London och ska ha en förmögenhet på runt 96 miljarder kronor. Hans Rausing och hans hustru Märit Rausing fick tre barn tillsammans, Lisbet Rausing, Sigrid Rausing och Hans Kristian Rausing. Hans sålde sin familjs andelar av Tetra Pak till hans bror Gad.

Annons
Lisbet Rausing tillsammans med sin man.
Lisbet Rausing tillsammans med sin man.

Hans och Märits äldsta dotter, Lisbet Rausing, föddes 1960. Hon är utbildad vid University of California, Berkely och Harvard University. Hon har en doktorsgrad i vetenskapshistoria och ska ha en förmögenhet på 2,1 miljarder kronor. Lisbet är gift med Peter Baldwin och tillsammans har de två barn, Benjamin och Siggy. Familjen är bosatta i London.

Sigrid Rausing.
Sigrid Rausing.
Annons

Hans och Märits andra dotter, Sigrid Rausing, föddes 1962. Hon studerade historia och socialantropologi vid University of York och tog en magisterexamen 1987. Sigrid har grundat och driver än idag stiftelsen Sigrid Rausing Trust. Stiftelsen stöder arbete för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och miljövård. Hon driver även två bokförlag. Sigrid är gift med filmproducenten Eric Abraham och de har tillsammans vårdnaden om Sigrids bror Hans Kristians fyra barn. Sigrid och Eric äger en herrgård mitt i centrala London. 2015 anklagades Sigrid för att vara en av de med koppling till Sverige som har mest pengar på sitt konto på schweiziska banken HSBC och därigenom undviker att betala rätt skatt.

Hans Kristian tillsammans med sin första fru, Eva, som gick bort 2012.
Hans Kristian tillsammans med sin första fru, Eva, som gick bort 2012.

Hans och Märits tredje barn heter Hans Kristian Rausing och föddes 1963. Hans Kristian träffade sin första fru Eva Rausing under tiden han var på ett rehabiliteringscenter för drogmissbruk. De gifte sig 1992 och fick fyra barn tillsammans. Paret var engagerade i olika former av välgörenhet och donerade stora belopp varje år. I juni 2012 påträffades Eva död i parets hem i London, hon dog till följd av en hjärtattack orsakad av ett långvarigt missbruk. Det visade sig att Eva hade legat död i lägenheten i flera månader och Hans Kristian dömdes till villkorlig dom för brott mot griftefriden efter att inte ha tagit hand om kroppen.

Annons
Hans Kristian med sin nuvarande fru Julia.
Hans Kristian med sin nuvarande fru Julia.

Dödsfallet fick Hans Kristian att återigen rehabilitera sig och bli helt frisk från det återkommande missbruket. Han är numera omgift med konstexperten Julia Delves Broughton.

Sven Rausing

Den mest anonyma av dem alla i Rausing familjen var Rubens och Elisabeths tredje barn, Sven Rausing.

En av de få bilder som finns på Sven Rausing, när en byst invigdes för att hedra hans far Ruben. På bilden syns även bröderna Gad och Hans.
En av de få bilder som finns på Sven Rausing, när en byst invigdes för att hedra hans far Ruben. På bilden syns även bröderna Gad och Hans.

Sven föddes 1928 och dog 2003. Han var aldrig gift och fick inga barn. Till skillnad från sina bröder levde Sven hela sitt liv utanför Tetra Pak-koncernen och offentligheten. Det är inte mycket man vet om Sven men han var kunnig i språk, bland annat italienska. Sven har av personliga skäl aldrig jobbat över huvud taget och ska ha haft ett flertal personliga assistenter. 1970 bosatte sig Sven i Schweiz och hade ett stort hus i Limhamn i Skåne där han tillbringade somrarna.

Foto: TT

Annons