Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blev Mikael Sandström "Soldoktorn" – var nära att lämna TV4

22 sep, 2021, 19:50 
AvIndra Nordemar

Mikael Sandström – även känd som Soldoktorn, firar 10 år som husläkare i TV4. Nu berättar han om händelsen som skapade hans smeknamn.

Annons
6 saker du inte visste om Mikael "Soldoktorn" Sandström!Brand logo
6 saker du inte visste om Mikael "Soldoktorn" Sandström!

I 35 år arbetade Mikael Sandström som överläkare inom intensivvård, men förra året valde han att säga upp sig. Däremot syns han fortfarande flitigt i TV4 där han bidrar med sina kunskaper från läkaryrket.

I år firar han tio år som TV4:s husläkare, även kallat allmänläkare.

– Jag läser på väldigt mycket inför varje program och pluggar nästan mer än när jag var student, säger han i en intervju med Aftonbladet.

I och med 10-årsjubileet berättar han nu om en särskild händelse som satt sina spår, nämligen då smeknamnet "Soldoktorn" blev till.

Mikael Sandströms blev "Soldoktorn" i Nyhetsmorgon

Det var under en sändning i Nyhetsmorgon med Tilde de Paula och Peter Jihde som Mikael dök upp lite extra solbränd i tv-rutan, och på plats i studion var även en barista som lärde ut om kaffebönor.

– Då sa de ”apropå rostat, Mikael…” och så gick klippet över till mig. Det blev roligt och jag skrattade.

Men det var först efter sändningen som det blev mindre roligt. Mikael ficka nämligen hundratals mejl om att en läkare inte borde sola på det där viset.

Annons

– Jag var beredd att sluta där och då. Om mitt beteende skulle drabba Peter och Tilde ville jag inte vara med, och det sa jag till dem.

Men både Tilde och Peter stöttade honom och klargjorde att de skulle stå bakom honom om så skulle behövas.

Mikael Sandström om sitt smeknamn: "Hade kunnat vara värre"

Efter händelsen blev han "Soldoktorn" med hela svenska folket och smeknamnet har mins sagt fastnat. Och det verkar som att Mikael trots alla vant sig vid det här laget.

– Det går i vågor. Men jag uppfattar det inte som ett skällsord, det känns mer som ett vänligt epitet. Det hade kunnat vara värre.

Han tilläger att även om han ofta är brun – så har han aldrig varit bränd.

Foto: TT, TV4

Annons