Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever Marie Fredrikssons man – mitt i sorgen

11 feb, 2020, 18:00 
Marie Fredriksson avled för snart tre månader sedan.För hennes man Mikael Bolyos är sorgen fortfarande färsk.
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Marie Fredriksson var mer än en sångerska – hon var en nationalklenod. Med Per Gessle bildade hon Roxette, en av Sveriges mest framgångsrika musikgrupper genom tiderna, med över 75 miljoner sålda skivor världen över. På detta hade hon en sagolik solokarriär, och hennes ballader ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga” har en solklar plats i folksjälen.

Det var därför fullt naturligt att ett slags landssorg utbröt när Marie gick bort i december, bara 61 år gammal. Men Marie lämnade efter sig mer än gråtande fans. Allra mest sörjer såklart hennes familj: maken Mikael Bolyos och barnen Josefin och Oscar.

Så lever Marie Fredrikssons man Mikael Bolyos

Marie och maken Mikael var alltid vid varandras sida.
Marie och maken Mikael var alltid vid varandras sida.

Mikael är själv musiker och agerade producent när Marie spelade in sitt sista soloalbum, “NU!”. De träffades i början av 1990-talet, när Roxette var på turné i Australien och Mikael var där på resa. Kärleken slog till ögonblickligen. Mikael friade 48 timmar efter att de träffats första gången.

Annons

I en intervju med magasinet Vi från oktober 2015 beskrev Marie sin make som “fantastisk”.

– Han är så rolig. Så lätt att ha att göra med. Vi har skrattat så jäkla mycket ihop. Och så har vi musiken, den betydde otroligt mycket när allt var som värst, sa Marie då.

Tog hand om Marie

Mikael fick ta ett stort ansvar för Marie när cancern slog till. Han var så mån om sin hustru att han hemlighöll uppgifter han fått från läkarna – allt för att skydda henne från den värsta ångesten.

– Det var otroligt komplicerat. Viss ­information ville jag ju inte ­berätta för Marie, för det var så en fruktansvärt nattsvart prognos, har Mikael sagt i en dokumentär om Roxette.

Bor i villa på Djursholm

Marie levde med sjukdomen i sjutton år. För Mikael innebar det en stor prövning, att bära på både sorgen och den extra arbetsbördan att sköta om både hustru och hem.

– Micke … utan honom … när jag blev sjuk fick han ta hand om allt och han gjorde det, han blev så himla stark, sa Marie i Vi-intervjun.

Annons

Mikael bor i villan på Djursholm som han och Marie köpte tillsammans. Den har uppmätts till 374 kvadratmeter och kommer med en trädgård som Marie ofta lyfte fram som en av sitt livs ljuspunkter.

Privata avskedet

Mikael har inte ställt upp på några intervjuer sedan Maries bortgång, utan föredrar att hålla sin sorg privat. Detta speglade också sista avskedet till Marie, som begravdes i en privat ceremoni där bara den närmaste familjekretsen deltog.

I sin självbiografi ”Kärleken till livet”, som Marie skrev tillsammans med författaren Helena von Zweibergk, avslöjade Marie att Mikael redan 2006 hade börjat planera hennes begravning.

”Den sommaren berättade Micke för mig hur nära döden jag hade varit. Vi pratade öppet och ärligt om allting. Hur vi både hade tänkt och Micke berättade hur han hade planerat för min bortgång. Och jag berättade vad jag hade tänkt på, men inte kunnat dela”, skrev Fredriksson i boken.

Foto: TT

Annons