Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulf Lundells ex-frus självmord – dottern Sanna Lundells egna ord

22 mar, 2021, 20:29 
Våren 2017 gick Ulf Lundells ex-fru och Sanna Lundells mamma Barbro Zackrisson hastigt bort. Nu berättar Sanna själv om sorgen efter mammans självmord.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?

Barbro Zackrisson var Ulf Lundells första fru. Paret gifte sig 1977 och året därpå kommer dottern Sanna Lundell.

För fyra år sedan dog Barbro hastigt. Sanna pratar sällan om sin mammas bortgång men nu bryter hon tystanden.

– Vi hade en väldigt nära relation jag och mamma, men den var ju också var präglad av att hon inte alltid mådde bra. Så jag kan också känna lättnad, vilket kan vara tabubelagt att prata om, säger Sanna till Allas.

Sanna Lundell om relationen till mamma Barbro

Sanna Lundell får alltid ångest dagarna innan årsdagen för mammans bortgång, den 9 mars. I år var känslan värre än tidigare.

– Jag tror det helt enkelt att det fanns tid och plats nu. Sen tror jag att lockdown aktiverar den här typen av känslorna, det går inte att fly från dem, man går hemma och man påminns om det som var, säger hon till Allas.

Att förlora någon till suicid är speciellt, berättar Sanna. Samtidigt som hon sörjer och har obesvarade frågor finns det också en känsla av lättnad.

Ulf Lundell och Barbro Lundell med barnen, 1984. Foto:Aftonbladet/TT

Sanna Lundell om mammans självmordsförsök

När Sanna bara var 14 år försökte hennes mamma ta livet av sig. Sedan dess har Sanna alltid gått runt med en rädsla som först försvann när mamman dog.

Annons

– Den rädslan försvann när hon försvann och det har på något sjukt sätt underlättat mitt liv, jag behöver inte förhålla mig till det och vara orolig hela tiden.

Innan Barbro dog var hon inlagd för självmordsförsök men fick åka hem dagen efter. Några dagar senare lyckades hon ta sitt liv.

– Hon hade behövt vara kvar eller ha en uppföljning hemma. Jag kan förstå och respektera att man inte vill vara inlagd, för det är ingen miljö som främjar psykisk hälsa i dagsläget. Enda hjälpen man får är medicinering i stort sätt.

Sanna hoppas att hennes historia kan bidra till att minska stigmatiseringen kring självmord. Ingen ska leva med en tyst sorg, säger hon.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112. Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen. Stödlinje för den som har tankar på självmord. Öppen dygnet runt, alla dagar. Telefon: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177. Telefon: 1177. www.1177.se

Jourhavande präst. Telefon: 112, alla dagar kl 21-06. Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Jourhavande medmänniska. Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06.Annons