Sanningen bakom återföreningen av ABBA – kollegan berättar om hemliga regeln

Sanningen bakom återföreningen av ABBA – kollegan berättar om hemliga regeln

ABBA har återförenats och världens befolkning jublar. Men när bandet återförenades var det något som hände, nu berättar kollegan sanningen.

ABBA återförenas och släpper nytt – se filmen!
Slå på ljud

När Bernard Löhr började arbeta med Benny Andersson fastnade han direkt för hur de kunde bollade idéer, och senare kom deras samarbete att bli väsentligt för Abbas framgångar.

Flera år senare, närmare bestämt mellan maj och juni 2017 gav Benny beskedet till Bernard att bandet, Abba, bokat in två veckor i studion för att "testköra" några låtar.

Nu berättar han sanningen om hur det gick till när Abba skulle spela in de nya låtarna.

Återföreningen efter 40 år – så gick det till med ABBA i studion

Bernard Löhr arbetar i studion där Abba spelar in sina låtar, och har gjort det i många många år. Han är den som ser till att allt fungerar, och hjälper till att mixtra låtarna till perfektion.

När Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad intog studiomiljön ihop efter drygt 30 år var han en av få som fick följa med in.

Nervositeten var påtaglig, men till allas förvåning gick det bättre än vad någon hade kunnat ana. För Expressen berättar han om den historiska stunden.

– Det var väl lite nervöst först, ”hur ska det bli?” Det som var så fascinerande var när tjejerna eller kvinnorna går in och sätter sig och börjar sjunga – och det låter precis som förr. Vi satt bara och tittade på varandra: ”wow”. De hade ju inte sjungit ihop på 35 år eller något sånt där, men tajmning fanns.

Och det var så de nya låtarna blev till. Återföreningen mellan ex-makarna och ex-vännerna blev betydligt mer lättsam än vad de själva hade trott, och kemin fanns där som om det vore i går.

– Det var väldigt roligt. Det kändes plötsligt att jobbet var lätt på något vis. Det kan vara så ibland, man jobbar och jobbar men det går knappt framåt, men här gick det framåt direkt. Det kändes så lätt och alla tyckte det var så roligt. Det var ju det som på sikt gjorde att det blev ett album, att alla, tjejerna och Björn och Benny och jag med förstås, tyckte det var jätteroligt.

Hemliga regeln bakom Abbas låtar

Men riktigt så enkelt är det inte. Det är många låtar som skrivs och som spelas in, men det är också många som slopas. Hela gänget måste (!) nämligen vara överens. Om någon av medlemmarna är missnöjd med en låt åker den helt enkelt i soptunnan.

– Abba har en regel ihop som säger att om det är någon som inte tycker att en låt är bra, så tar de bort den och hittar på något nytt.

Det verkar som att det är en vis regel, med tanke på Abbas framgångar, och att vi nu får höra deras ljuvliga musik igen, efter 40 år av tystnad.

Foto: TT

LÄS MER: Så mycket pengar tjänar Björn Ulvaeus – svindlande beloppet!

LÄS MER: Agnetha Fältskog hemliga krav för att jobba ihop med Björn Ulvaeus igen

LÄS MER: Anni-Frid och Agnetha bryter tystnaden – sanningen om återföreningen med ABBA