Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om relationen mellan Lena Philipsson och Per Holknekt – och den uppslitande skilsmässan

06 nov, 2021, 08:00 
Ola Brising
Lena Philipsson och Per Holknekt

Alla kärlekssagor varar inte för evigt men vissa skilsmässor är svårare än andra. Inte minst när de sker framför öppen ridå, som uppbrottet mellan artisten Lena Philipsson och entreprenören Per Holknekt.

Annons
Här är profilerna i "Efter fem"Brand logo
Här är profilerna i "Efter fem"

Året var 2012. Det var sommar, solen sken och fåglarna kvittrade. Men helgen före midsommar slog plötsligt ett Facebookinlägg från den folkkära sångerskan Lena Philipsson, 55, ner som en åskblixt i kändis-Sverige. Hon skrev:

”Min tillvaro är helt omkullkastad. Otroheten kom som en chock. Och ännu värre blev det att förstå att det började för längesen. Jag känner mig löjlig som gick omkring i köket och kokade te och trodde att vi hade varandra”

Lena Philipssons och Per Holknekts skilsmässa slog ner som en bomb

Lena Philipssons, 55, och Per Holknekts, 61 relation hade börjat som en fin kärlekssaga tre år tidigare. Så sent som 2011 hade de berättat om sin kärlek och förklarat att de var ämnade för varandra i ”Malou efter tio” på TV4.

Per tittade kärleksfullt på Lena och sa:

– Det var faktiskt ett enda stort klick från första stund.

Annons

Lena svarade:

Jag kände verkligen karisman direkt. Att det här är en person som jag vill krama.

Bara några dagar innan schlagerstjärnan la ut sitt Facebook-inlägg i juni 2012 hade Per berättat i media att han börjat dricka igen, efter drygt tio år som nykter alkoholist. Det var Lena medveten om sedan länge.

Lena Philipssons och Per Holknekts skilsmässa

2010 hade kändisparet gift sig vid ett mediebevakat bröllop i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm. Lenas bröllopsklänning gjordes av kronprinsessan Victorias bröllopsdesigner Pär Engsheden och knappt ett öga var torrt då de sa ja till varandra, inför nära och kära.

Det överdådiga bröllopet med kändisvännerna

– De har verkligen funnit kärleken. Jag blir så avundsjuk, sa dragartisten Christer Lindarw, 68, till Svensk Damtidning efter vigseln.

Annons

Därefter bar det av till restaurang Josefina på Djurgården för bröllopsfest med champagne och dans, långt inpå småtimmarna. Och makarna hade köpt en paradvåning på Östermalm i Stockholm.

De var utåt sett både lyckliga och lyckade. Lena i rollen som en av landets mest älskade och framgångsrika sångerskor. Per som den före detta missbrukaren som tagit tag i sitt liv, blivit en slipad affärsman och skapat klädmärket Odd Molly. Men sommaren 2012 stod det alltså klart att mycket bara var en vacker fasad.

Då sanningen kom fram lämnade Per våningen på Östermalm och åkte till makarnas skärgårdshus på Ingarö. När Lena ansökte om skilsmässa begärde han sex månaders betänketid, men Lena var obeveklig. Skilsmässan gick igenom i december 2012.

Lena Philipsson och Per Holknekt

2014 gav Per sin syn på händelserna den där sommaren två år tidigare i Hänt i Veckan:

"Hon var upprörd bortom all kontroll"

– Det jag gjorde var vedervärdigt! Men när Lena skrev det där var det lika med ”buss på!” för alla journalister och andra. Men jag förstår henne, hon var upprörd bortom all kontroll, då kan man göra så. Men hade hon fått göra om allt idag två år senare så tror jag att hon hade agerat annorlunda. Jag menar, det var ju inte så smart gjort, men är man smart när man är arg och ledsen?

Annons

Både Lena och Per gick vidare och inledde nya relationer något år efter att de skilt sig. Men efter två år med nästa pojkvän – Pierre Leander, 47, tog den relationen slut. Även Pierre talade senare ut i Hänt i Veckan:

– Man kan väl sammanfatta det med att jag kände mig väldigt begränsad i vilka jag fick umgås med, vilka det var okej att prata med och vad jag kunde säga till dem jag umgicks med… Och när det blev ett direkt hinder för min egen kreativitet så bestämde jag mig för att avsluta förhållandet.

Efter att det tog slut med Pierre har Lena mestadels varit förtegen om sitt privatliv, men 2019 började hon dejta en 14 år yngre man från egna hemstaden Vetlanda. De blev officiellt ett par våren 2020, men samma sommar tog det slut. När Expressen frågade om Lenas relationsstatus senare i fjol svarade sångerskan:

– Jag dejtar inte för tillfället.

Per har i sin tur haft ett par längre relationer sedan skilsmässan från Lena. 2018 gifte han om sig med Linda Sjöström (numera Holknekt), 45, som han har en dotter tillsammans med. Men precis som i äktenskapet med Lena sprack det efter två år, och förra sommaren ansökte Linda om skilsmässa. Linda drog senare tillbaka sin ansökan.

Foto: TT

Annons