Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Stureplanseliten - så här gick det sen

08 jul, 2023, 20:33 
AvLinus Brännström

De festade vilt på Stureplan – inte sällan för pappas pengar.
För vissa slutade det med olycka och fängelse, andra har blivit hyllade kulturpersonligheter och gift sig med miljardärer.
Så här gick det sen för nattklubbsprofilerna i Stockholm.

Annons

Det var 00-tal, det var rosa skjortor, flottiga kotlettfrisyrer och det vaskades champagne på Stureplan – det mytomspunna torget på Östermalm i Stockholm där Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Biblioteksgatan och Kungsgatan möts.

Då kunde ”stekare” och ”brats” bli kända profiler – bara genom sitt festande.

GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showenBrand logo
GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showen

Så här lever festeliten från Stureplan i dag.

Rebecca Stella: ”Orkade inte jobba om jag inte drack”

Rebecca Stella Dion, 37, inledde sin karriär som artist – då med efternamnet Simonsson. Hon var med i popgruppen Sunblock när hon värvades av Stureplansgruppen och snart fick epitetet ”nya Alexandra Charles”.

Rebecca Stella var nattklubbschef på bland annat Hell's Kitchen och Spybar och har själv sagt att hon spelade en stor roll i att Stureplan blev så omtalat.

Annons

– För mig fanns det inga ”mörka baksidor” mer än att det rubbar ens psyke att jobba nätter samt behöva hantera fulla människor varje vecka. Jag orkade inte jobba om jag inte drack själv. Men jag var ung och orkade hålla ett högt tempo. Och när jag fick nog så slutade jag, sa hon till Expressen 2020.

Efter åren på Stureplan har Rebecca Stella bland annat varit programledare för Paradise Hotel och startat skönhetsmärke. 2019 gifte hon sig med kärleken Manny Dion – paret bor med sonen Dion i Los Angeles varifrån hon delar med sig av sitt lyxiga liv till sina 475 000 Instagram-följare.

Nyligen avslöjade hon att hon väntar sitt andra barn efter en flera år lång kamp för att bli gravid igen.

Rebecca Stella
Rebecca Stella Dion har bland annat nattklubbschef på Spy Bar på sitt cv.

Peder Fogstrand festade för pappas pengar

Peder Fogstrand, 47, var kanske den person som allra mest förkroppsligade 00-talets Stureplan. Han kallades för ”Greven” och medverkade i tv-program och nyhetssändningar där han vaskade champagne och berättade att pappa betalar notan.

Annons

I en intervju 2004 beskrev han sig själv som ”en skön kille som njuter av livet”.

Genom åren har han medverkat i en rad reklamfilmer och på senare tid har han också sålt videohälsningar via sajten Memmo.

”Greven” bor kvar på Östermalm men enligt Expressen syns han i dag sällan på Stureplans krogar.

Denise ”DeDe” Lopez drabbades av tragedier

DeDe Lopez, 50, slog igenom som artist och dansare på 90-talet och tävlade i Melodifestivalen 2003. Hon började sedan jobba nattklubbschef och dj på Stureplanskrogar som Spy Bar och Hell's Kitchen.

Annons

Hon har beskrivit åren på Stureplan som roliga men har sagt till Expressen att det fanns en baksida – alla droger som florerade.

Senare hade DeDe Lopez en svår tid. I början av 2016 drabbade hon av ett missfall, något hon valde att berätta öppet om på sin blogg, och senare samma år mördades hennes lillebror Renato i Mexiko.

”Mitt hjärta är brustet”, skrev hon på Instagram efter mordet, enligt Aftonbladet.

DeDe Lopez är fortfarande verksam som artist, både under eget namn och med gruppen Super Fëmmes som hon bildade 2021 med artistkollegorna Emilia, Drömhus och Miio. Gruppens senaste singel Love & War släpptes på alla hjärtans dag i år.

JÖNKÖPING 030213- MELODIFESTIVAL Presskonferens med samtliga artister från scenen, i Tipshallen Elmia. Bilden: Denise Lopez i Dede. Foto:Jan Collsiöö kod 1001 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Fadde Darwich dömdes till fängelse

Som vaktchef på Spy Bar, som då var en av de allra hetaste krogarna på Stureplan, var Fadde Darwich, 56, en maktfaktor i Stockholms krogliv – det var ju i mångt och mycket han som bestämde vem som fick komma in.

Annons

”Sveriges kändaste dörrvakt” var under en period förlovad med en annan het 00-talskändis – Linda Rosing, i dag med efternamnet Thelenius.

Men 2007 greps Fadde i sitt hem misstänkt för grov ekonomisk brottslighet i vaktbolaget som han var med och drev. Han dömdes senare till fängelse i ett år och fyra månader.

– Jag är dömd i svensk domstol och tar mitt straff som en man, utan ursäkter. Mer vill jag inte säga om det, sa han till Extra.

Fadde är kvar i krogbranschen – även om han under coronapandemin också körde sjuktransport. I slutet av 2022 öppnade han krogen Villa Venandi på Södermalm i Stockholm.

– Jag har fått frågor om jag behöver några vakter, men vad ska jag med det till? Jag är ju på plats, säger Fadde till lokaltidningen Mitt i.

Fadde Darwich
Fadde Darwich var dörrvakt på Spy Bar

Ulf Frederick von Roth var gäst på prinsbröllopet

När Svenska Dagbladet 2008 listade de mäktigaste personerna på Stureplan hamnade kungavännen Ulf Frederick von Roth, 43, på plats 14 tillsammans med sin kompanjon Kristoffer Ahlbom.

Annons

De var då partners i Stureplansgruppen och beskrevs som ”två av de mest betydande personerna i etablerandet av Stureplan som ett centrum för nöjeslystna kändisar och societetsprofiler”.

2015 var han och blivande hustrun Emma gäster vid prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop.

Carl Frederick von Roth var också med och grundade Bardot, Bergmans och Vida men häromåret sålde han sin andel till Stureplansgruppen. 2021 berättade han på Instagram att han i samband med försäljningen återigen skulle börja jobba för Stureplansgruppen med bland annat affärsutveckling.

Ulf Frederick von Roth
Ulf Frederick von Roth var med på prinsparets bröllop.

Stephanie af Klercker gifte sig med Madeleines ex

Stephanie Bergström, då af Klercker, 40, var under 00-talet marknadschef för Stureplansgruppen och nära vän med prinsessan Madeleine – som själv brukade festa på krogarna.

Annons

I dag är hon gift med advokaten Jonas Bergström – mest känd för förlovningen med prinsessan Madeleine, en förlovning som bröts efter bara ett halvår då det framkom att han tillbringat en natt i Åre med norskan Tora Uppstrøm Berg. När Stephanie och Jonas sedan blev ett par gick vänskapen med prinsessan om intet.

Stephanie driver numera framgångsrika klädmärket Soft Goat. Hon och Jonas har tre barn och bor i ett 285 kvadratmeter stort hus på Djurgården i Stockholm som de köpte 2019. Villan hade ett utgångspris på 29,5 miljoner kronor men det är oklart vad de betalade.

– Så fort vi klev över tröskeln och såg utsikten mot havet sa Jonas ”Vi tar det!” och vi kände båda två att vi verkligen ville bo här, har Stephanie berättat för Sköna Hem.

Jonas Bergström, Stephanie Bergström
Jonas Bergström och Stephanie Bergström

Alex Schulman: ”Jag blev ett svin”

Det var som ett slags makthavare på Stureplan som Alex Schulman, 47, först slog igenom. Efter att bland annat ha jobbat på Se & Hör var Schulman med och startade sajten Stureplan.se i mitten av 00-talet och han var också dess första chefredaktör.

Annons

Stureplan.se blandade bloggar med vimmelbilder.

”Det är klart att jag försökte bedriva skrivande nöjesjournalistik på sajten, men det ska jag ärligt säga att de allra flesta gick in på stureplan.se för att titta på bilderna från uteställena. Vem hade varit ute igår, med vem och hur såg de ut”, skrev Schulman själv när sajten lades ner flera år senare.

Under samma period var han själv en skandalomsusad bloggare på Aftonbladets sajt, ofta anklagades han för att vara onödigt elak mot människor. Bloggen Att vara Alex Schulman lades ner 2007 – han sa då till tidningen att bloggen gjorde att han ”blev ett svin”.

– Det mina läsare vill ha är blod, de hjärtlösa, hårda kommentarerna, de kräver av mig att jag ska vara elak och det har jag varit, berättade han och bad om ursäkt till dem han sårat.

I dag är Alex Schulman en hyllad författare med flera uppmärksammade romaner bakom sig. Han driver också podden Alex och Sigge tillsammans med Sigge Eklund, en podd som enligt Svenska Dagbladet drar in 20 miljoner kronor årligen.

Alex Schulman
STOCKHOLM 20070125Alex Schulman, chefredaktör för tidningen "Stureplan".Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX / kod 10030

Daniel Boudals kaotiska äktenskap med Hannah Graaf

Festfixaren och nattklubbschefen Daniel Boudal, 46, jobbade bland annat på Café Opera och Ambassadeur under Stureplans glansdagar.

Annons

Samtidigt var han vida omskriven för sitt stormiga äktenskap med Hannah Graaf, som hade slagit igenom som modell och artist några år tidigare. Paret gifte sig 2003, separerade och hittade sedan tillbaka till varandra igen. De fick också sonen Mio tillsammans.

Men 2006 var det över för gott.

– Vi kom till slut till ett vägskäl där vi hade sårat varandra så mycket att det inte gick att reparera förtroendet och då är det bättre att bryta upp, sa Hannah Graaf till Aftonbladet.

– Vi älskar varandra, men vi kommer ändå att skiljas, sa Daniel Boudal.

Daniel Boudal är kvar i samma bransch – och i samma område. Enligt Expressen driver han numera Hotel Kung Carl på Birger Jarlsgatan.

Daniel Boudal
Hannah och Magdalena Graaf med Daniel Boudal på Elle-galan 2002

Sofi Fahrman gifte sig med miljardären

Modejournalisten Sofi Fahrman, 43, slog igenom stort på 00-talet med Aftonbladet-bilagorna Klick och Sofis Mode. Hon var ett hett namn på inneställena och utsågs till en av Stureplans mäktigaste 2009.

Annons

Fahrman flyttade senare till New York där hon blev så nära vän med prinsessan Madeleine att Aftonbladet tvingades gå ut och kommentera den uppenbara jävssituationen.

I dag är Sofi Fahrman influencer och entreprenör. Hon gifte sig 2021 med miljardären Filip Engelbert – affärsmannen som enligt en sammanställning i Aftonbladet är bland de 120 rikaste i Sverige med tillgångar på 5 miljarder kronor.

– Han är som ett Kinderägg, full av egenskaper som jag går igång på. Han är intressant och intresserad - unik! Jag gillar att han har ett busigt, varmt och finurligt sätt och ett starkt ”doer”-tänk som tilltalar mig, har hon berättat för Amelia om sin make.

Paret fick i fjol fick sitt första gemensamma barn.

Sofie Fahrman
Sofie Fahrman var nära vän till Madeleine.

Foto: TT

Annons