Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalerna, kaoset och kärleksrelationerna i Bingolotto – betalade 10 000 kr som ursäkt

26 mar, 2021, 10:00 
AvLinus Brännström
Programledare i Bingolotto
Kaos och skandaler – men också stark kärlek.
"Bingolottos" första 30 år har skakats av en lång rad uppseendeväckande händelser.
Annons

Videon kunde inte hittas

Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!Brand logo
Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!

Ingvar Oldsberg sparkades – efter anklagelserna

En av de absolut största skandalerna sedan "Bingolotto" började sändas i TV4 1991, de första åren med Leif "Loket" Olsson som programledare, inträffade i december 2017.

Folkkäre Ingvar Oldsberg, 75, som hade lett programmet sedan 2014, fick då sparken med omedelbar verkan.

Orsaken var att produktionsbolaget som ligger bakom "Bingolotto" hade genomfört en internutredning som visade på allvarliga arbetsmiljöproblem bakom kulisserna på det älskade programmet. Aftonbladet pratade i samma veva med personer som ansåg att Oldsberg bidrog till otrevlig stämning, att han "utsåg mobboffer" och att han skällde ut folk offentligt.

Ingvar Oldsberg
Ingvar Oldsberg fick sluta som programledare för Bingolotto.

Skandalen inträffade mitt under Metoo-hösten och många kopplade ihop "Bingolotto"-kaoset med den. Ingvar Oldsberg själv har hela tiden sagt att han är oförstående till varför han sparkades och att han inte fått någon ordentlig förklaring.

Annons

Han har dock varit noga med att påpeka att det inte handlade om att han skulle ha utsatt någon för sexuella trakasserier.

– Man säger att det handlar om allvarliga arbetsmiljöproblem. Men jag tycker att det har varit bättre än någonsin. Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, har han berättat för Expressen.

Rickard Olsson hoppade av efter skandalerna

Rickard Olsson, 54, har varit programledare för "Bingolotto" i två olika omgångar – först mellan 2005 och 2008 och sedan från 2018 till 2020.

Den sista sejouren i programmet avslutades på ett kaosartat sätt förra våren.

Allt började med att Olsson i februari åkte fast för rattfylla efter att ha kört bil morgonen efter en festkväll. Han blev av med körkortet och dömdes också till dagsböter på totalt 32 000 kronor.

"Jag har lärt mig att aldrig lita på hur jag känner i sådana här lägen. Det är väldigt lurigt med dagen efter-ångor. Och jag mår så klart piss över hur jag kunde vara så klantig och naiv", förklarade programledaren själv i ett sms till Aftonbladet.

Samtidigt sa han till Expressen att han planerade att fortsätta i "Bingolotto".

Rickard Olsson åkte fast för rattfylla.

– Jag har fått förnyat förtroende och ska skriva nytt kontrakt där, sa han till tidningen i samband med att rattfyllan blev känd.

Annons

Några månader senare lät det helt annorlunda. Rickard Olsson hade fått kritik för att han ledde programmet samtidigt som han var förkyld mitt under coronapandemin – efter kritiken sjukskrev han sig i väntan på att bli frisk.

Sedan kom plötsligt beskedet att han inte skulle återvända alls under vårsäsongen och att det inte skulle bli något nytt kontrakt.

– Mitt avtal går ut efter den här säsongen och jag hade redan bestämt mig för att inte förlänga, utan gå vidare i mitt liv och i min karriär, sa Olsson i ett pressmeddelande.

Lotta Engberg och Mikael Sandström är ett par.

Lotta Engbergs kärleksfirande med "Soldoktorn"

Det har inte bara varit svårigheter som har drabbat "Bingolotto"-programledarna. Det har också varit lycka och kärlek.

Lotta Engberg, 57, som också varit programledare i flera olika omgångar, tog över programmet igen efter Rickard Olssons plötsliga och oväntade avhopp i våras. Det var i samma veva som hon hittade kärleken på nytt i tv-läkaren Mikael "Soldoktorn" Sandström, 62 – en osannolik romans som började med att Lotta flirtade öppet med doktor Mikael, som hon då inte alls kände, i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Men mot alla odds blev de snart ett par och på nyårsafton valde de att visa upp sin kärlek inför hela svenska folket då Lotta Engberg bjöd in Mikael Sandström till studion under "Bingolottos" uppesittarkväll. I programmet bjöd han på nya sidor av sig själv och efteråt var Lotta stolt över sin karl.

– Han är ju fantastiskt charmerande och rolig, sa hon till Expressen efter sändningen.

Lotta och Mikaels kök, som Mikael lät oss få en glimt av i tv. Foto: TV4

Sedan dess tycks parets kärlek ha vuxit sig ännu starkare. De köpte nyligen ett hus tillsammans i Göteborg och planerar för fullt för sitt framtida liv.

Tittarna blev blåsta på jättevinsterna

Att "Bingolotto" blivit så stort och älskat beror förstås på själva spelmomentet. Stora vinster står på spel – det handlar om allt från nya bilar till stora summor pengar och värdefulla presentkort.

Annons

Det innebär att när det blir fel så kan det bli riktigt fel.

Genom åren har det inträffat en rad skandaler kring själva spelet – som inför uppesittarkvällen 2001 då TV4 råkade lägga ut alla vinnarnummer på text-tv innan programmet sändes vilket förstörde spänningen för miljontals tittare.

Jan Bylund fick det svettigt i sändning.

Rena haverier i sändning har också förekommit. Som när en 96-årig tittare skulle välja mellan olika nycklar för att låsa upp skattkistor och dåvarande programledaren Jan Bylund sa att nyckeln som valts inte passade – trots att alla som tittade kunde se att låset gick upp.

Den 96-åriga kvinnan blåstes därmed på 10 000 kronor.

– Nycklarna till låsen är förutbestämda innan enligt Lotterieinspektionens regler. Sedan är det uppenbart att det blivit ett tekniskt fel. Nyckeln hon valde skulle inte ha funkat, förklarade exekutive producenten Niklas Vestberg till Aftonbladet.

Men efter tittarstormen fick 96-åringen till slut en ny chans.

Agneta Sjödin gjorde en miss.

En liknande fadäs inträffade 2018 då programledaren Agneta Sjödin utropade en tittare som vinnare av en bil och guldkonfetti började spruta i studion – tills hon insåg att hon sett fel.

Annons

– Nej, förlåt, förlåt. Det var ju fel här, utbrast Sjödin i sändningen.

Tittaren som lurades i direktsändning fick dock 10 000 kronor som plåster på såren.

Vanärade kristendomen – hotade Trump med stryk

Utöver själva spelandet har även resterande innehåll i "Bingolotto" rört upp känslor under de snart 30 år som programmet har sänts.

2018 tvingades TV4 till exempel be om ursäkt för en sketch med bland andra Helena af Sandeberg och Henrik Schyffert om Jesu födelse, som visades i uppesittarkvällen före julafton.

Den något ekivoka sketchen skapade ett rejält drag i kommentarsfälten på "Bingolottos" Facebooksida och anklagades bland annat för att "vanära kristendomen".

Exekutiva producenten Gustav Carlsson beklagade efteråt "att det blev som det blev".

– Uppesittarkvällar är inte till för att uppröra folk, och det var väl inte det mest finstämda julspel jag har sett heller, sa han till Expressen.

Julspelet togs inte emot med glädje av alla tittare.

I början av 2020 upprördes också många tittare då programledaren Rickard Olsson frågade gästen Marianne Mörck om vem hon ville slå på käften. Hon svarade att hon ville slå USA:s dåvarande president Donald Trump, Rickard Olsson sa att "då är vi två" varpå Marianne Mörck knöt sin näve och visade hur hon skulle gå tillväga.

Annons

Även den gången fylldes programmets Facebooksida med kritik om att "Bingolotto" drog in politik – och programmet anklagades för att uppmana till våld.

"Bingolotto" tvingades då pudla ännu en gång.

– Det är naturligtvis olyckligt att några personer uppfattade situationen med Marianne Mörck och vår programledare Rickard Olsson som propaganda och en uppmaning till våld, något Folkspel och "Bingolotto" tar starkt avstånd ifrån, sa Mikael Kjellström, affärsområdeschef för "Bingolotto", till Aftonbladet.

Annons