Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Spelet bakom "Sommar i P1" – allt dras upp till ytan

04 jul, 2023, 06:30 

Så går det till bakom kulisserna – det får lyssnarna inte höra.

Annons

Varje sommar förbereder rid SR med ett pärlband av spännande personer som får en timme var att sommarprata i P1. Dessa program blir ofta väldigt uppmärksammade och för en hel del svenskar är det tradition att lyssna på så många "Sommar i P1" som möjligt.

Carolas hektiska sommar: ”Rullar på”Brand logo
Carolas hektiska sommar: ”Rullar på”

Bland alla sommarpratare finns dels kändisar, men också forskare, journalister, politiker och andra personer med en historia att berätta.

En av de som sommarpratat de senaste åren är artisten E-Type, eller Martin Fredriksson.

– Jag skulle beskriva det som att jag berättar historien om mig liksom. Hur blev jag så knasig som jag blivit. Min barndom, hur jag växte upp, och vilket otroligt stöd jag fick från min familj. Framför allt min morsa, i att välja den här vägen. Det är en ganska otäck väg, att vilja bli artist, har han tidigare sagt om sitt sommarprat.

Annons

Men programmet har också fått kritik från de som tycker att det är för manusbundet och tillrättalagt, alla är med om något tufft men så löser det sig i slutet och alla blir nöjda och glada.

Henrik Jonsson – personen bakom Sommar i P1

Det har fått folk att börja fundera på hur det faktiskt går till när programmen produceras. En som vet exakt hur det går till är Henrik Jonsson, tv-profil och producent som har varit med i flera säsonger av Sommar i P1 och producerat flera uppmärksammade program.

I en intervju med TT som Aftonbladet publicerat berättar han om hur processen ser ut när sommarprataren ska hitta ett ämne att prata om.

– Vi pratar och pratar, och så kan det vara något som flyter upp. Ett underliggande tema om förlåtelse, eller vem bestämmer över dina beslut, säger Henrik Johnsson.

När det kommer till kritiken ser han inga konstigheter med att personerna väljer att lyfta lite tuffare frågor, även om de är personliga.

– Jag tycker att kritiken är lite halvslapp. Om man frågar dem som kritiserar vad de vill ha så säger fyra av fem att de vill ha något som utgår från det som har varit svårt i livet.

Annons