Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stefan Löfvens nya liv efter åren som statsminister – det här önskar sig hustrun Ulla

27 nov, 2021, 10:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Så blir Stefan Löfvens nya liv tillsammans med Ulla Löfven

I lugnet på Harpsund har Stefan och Ulla Löfven trivts – inte minst i den härliga bastun nere vid vattnet, som 2009 renoverades för 1,9 miljoner kronor…

Annons
Stefan Löfvens intima avslöjande – hustrun Ulla säger ifrån: ”Väldigt detaljerat...”Brand logo
Stefan Löfvens intima avslöjande – hustrun Ulla säger ifrån: ”Väldigt detaljerat...”

Han är fosterhemsbarnet som blev statsminister. Stefan Löfvens klassresa är en socialdemokratisk våt dröm, där allt är möjligt oavsett bakgrund. Men vad händer nu, när strålkastarljuset släcks, flyttkartongerna packas och livvakterna lämnar?

Kan Stefan Löfven återgå till det relativt enkla liv han levde innan – låt vara som ordförande i det mäktiga Metallarbetarförbundet – eller har han fått smak för livet i den internationella hetluften? För självklart har de sju åren i Sagerska palatset satt sina spår på många olika sätt.

Stefan Löfven ung
Stefan framför det enkla lilla huset i Ådalen där han växte upp, hos fosterföräldrarna Iris och Tage Melander.

Kan dubbla lönen

Som statsminister har Stefan Löfven haft en lön om 180.000 kronor. Det är förstås ingen dålig lön, men det är nu, i livet efter, han verkligen kan börja tjäna pengar. Idag är det ju mer regel än undantag att före detta ministrar börjar jobba inom näringslivet, för betydligt högre ersättningar än de hade när de ledde landet – ofta minst en dubblering av lönen.

Annons

Inte sällan handlar det dessutom om befattningar inom lobby och kommunikation, där de forna ministrarna omedelbart kan dra nytta av sin tid i maktens innersta cirkel. En av Löfvens företrädare, Göran Persson, började som rådgivare på PR-byrån JKL och har fortsatt med olika styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i Swedbanks styrelse. Idag har Persson mer än tredubblat den lön han hade som statsminister.

Stefan Löfven med mamma Iris
Mamma Iris blev förstås mäkta stolt när Stefan valdes till partiledare 2012. Pappa Tage hade dock gått bort nio år tidigare.

Stefan Löfven är 64 år och rent ekonomiskt skulle han förstås kunna gå i pension direkt efter sin avgång, men det verkar inte vara aktuellt. Han har själv sagt att han vill göra nytta någonstans – dock inte inom näringslivet. Enligt uppgift är det främst en internationell karriär som lockar. Men säkert blir det även en hel del nöjesresor tillsammans med hustrun Ulla Löfven:

Annons

– Ja, vi ska göra en massa saker vi inte kunnat göra under de här åren, har Ulla sagt till TV4.

Stefan Löfven och Ulla Löfven
Från Folkets park i Örnsköldsvik till fest på Stockholms slott – paret Löfven har lyckats tajma in många kungliga bröllop och dop.

Så träffades Stefan och Ulla

Stefan och Ulla träffades 1992, via jobbet på Hägglund och söners mekaniska verkstad i Örnsköldsvik, där hon var chefssekreterare och han svetsare samt ordförande i fackklubben. Men Ulla var sex år äldre och dessutom en gift tvåbarnsmamma. Stefan har i Sveriges Radio berättat att det var en vänskap som utvecklades över tid, men att det var bitvis ganska jobbigt när vänskapen övergick i kärlek: "Det var en period där det inte var populärt, och att vara den som var skyldig till det var ju inte så kul…" Men kärleken besegrar som bekant allt, och i november 2003 gifte sig paret, när Stefan var 46 och Ulla 52 år gammal.

Vägen från det gula lilla trähuset i Ådalen till Sagerska palatset i Stockholm är lång…

Ulla fyllde 70 år våren 2021 och är pensionär sedan en tid tillbaka. Att vara statsministerfru och samtidigt pensionär har ju visserligen sina fördelar – det är ju enklare att anpassa schemat men samtidigt lite tråkigt förstås, med en make som reser över hela jorden och som inte har några fasta arbetstider. Och Stefan Löfven är tydlig med vad hans hustru betyder för honom:

Annons

– Ulla är mitt livs stora kärlek. När vi träffades påbörjade vi ett samtal, som fortsätter ännu.

Paret Löfven har sagt att de ser fram emot att vistas ute i naturen mer, och en av favoritsysselsättningarna är långa promenader – det var faktiskt ett så kallat aktivitetsarmband till Ulla som Stefan köpte när han var ute på sin kritiserade julklappsshopping mitt under coronakrisen.

Umgänget med bonusbarnen

Stefan och Ulla ser också fram emot att tillbringa mer tid i sin stuga i Örnsköldsvik. Paret flyttade i början av 2000-talet till Stockholm, men deras hjärtan har alltid klappat för Norrland – Ulla är uppvuxen i Örnsköldsvik och Stefan en timmes bilväg därifrån, i Ådalen.

Ett av de sista framträdandena. Ulla borstar bort några dammkorn från sin makes kavajslag.

I stugan i Örnsköldsvik umgås de gärna med Ullas två vuxna barn och inte minst hennes barnbarn. Stefan har uttryckt en sorg över att inte ha några biologiska barn, men samtidigt sagt att ”nu är det de här barnen som gäller”, och det är tydligt att han är mycket engagerad i sina bonusbarnbarn. I umgänget med dem får han också tillfälle att plocka fram sin lekfulla sida; leka kurragömma, göra bomben vid sommarens bad och läsa sagor om kvällarna.

Annons

Det blir säkert också mer tid för sport och kultur, Stefan Löfven är ju ett entusiastiskt fan av både fotboll och ishockey – som han även själv spelade under uppväxten. Och när det är en spännande match, då är Stefans lite sävliga sida långt borta, har Ulla berättat i Nyhetsmorgon:

På väg bort från Harpsund och det offentliga livet, med mer tid för varandra.

”Tittar Stefan på fotboll, då kan ingen annan somna. Han hörs när han tittar på fotboll! En gång när vi var på Harpsund och Tottenham gjorde mål skrek han så att livvakterna kom in och frågade om allt var okej.”

Stefan Löfvens fritidsintressen

Stefan Löfven är också musikintresserad, och han ser gärna Bruce Springsteen live när tillfälle gives. Bästa låten enligt Stefan är Jungle land, och bästa konsertminnet är när han fick gå backstage och träffa ”The Boss” in person – en äkta arbetargrabb precis som han själv.

Annons

Men självklart finns det också sådant som Stefan och Ulla kommer att sakna när livet går ner i en lugnare fas – bastun som ligger i källarplanet under de gamla 1700-talsvalven i Sagerska palatset till exempel. Fredagskvällar är heliga för paret, de tillbringas helst hemma och inleds då alltid med ett bastubad.

Dags att lämna och Stefan gör tummen upp!

– Sen lagar vi mat tillsammans, sitter och pratar, tittar lite på tv. Vi gillar båda frågesporter, till exempel På Spåret, och att sitta och utmana varandra, har Ulla sagt i SVT.

– Sen kan jag somna till en film, fyller Stefan i och skrattar.

Även på Harpsund, statsministerns weekendställe i Sörmland, har paret njutit av många uppfriskande bastubad. Men nu är det alltså slut med det – och Stefan Löfven har därför ett nytt projekt på gång, berättade han nyligen:

– Ja, nu är jag väldigt motiverad att bygga en bastu i Ö-vik – för bastu, det måste vi ha, jag och Ulla!

Foto: TT

Annons