Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Steffo Törnqvist guide: Så blir du en riktig livsnjutare

22 nov, 2018, 07:00 
AvJoakim Magne
Här har vi ett par som vet hur man sätter guldkant på tillvaron! Steffo Törnqvist och hustrun Caroline har varit gifta i 10 år. De träffades när de båda hade gått igenom det där med karriär och att bilda familj. Kanske är det därför de är så lyckliga tillsammans.
Annons

Professionelle livsnjutaren Steffo Törnqvist har myntat uttrycket ”livet är för kort för att slarvas bort”, och det är också hans och hustrun Carolines livsmotto. Nu delar han med sig av sina bästa tips för att njuta mer.

– Alla vet att livet är kort och då är det ju egentligen obegripligt att vi inte tar livet och njutningen på större allvar. Man jobbar och sliter och så unnar man sig bara riktigt god mat på fredagar och älskar bara på lördagar … Trist! utbrister Steffo med ett leende.

Hemma hos Törnqvists slarvas det däremot inte med maten. Kvalitén ska vara bra och det ska smaka gott. Och blir det en konjak och en cigarr efter maten ska även de vara goda – annars är det meningslöst, menar Steffo som också påpekar att ett gott liv inte är samma sak som ett dyrt leverne.

– Även om man inte har så gott om pengar kan man alltid skruva till livskvalitén till det bättre, säger han och tänder en fet cigarr av eget märke.

Annons

Rådet från Steffo är att aldrig köpa det dyraste, det är oftast bara skickligast marknadsfört. Bäst kvalitet får man om man lägger sig strax ovanför mitten i prislistan, menar han. Och att sätta piff på vardagsmaten behöver inte vara dyrt heller, Carro lovprisar exempelvis Steffos pannbiffar.

– Jag brukar hälla i lite konjak som krydda. Det gör att det smakar så mycket bättre.

Att ta vara på livet och njuta av varje dag går som en röd tråd genom deras liv. De tycker också att det är viktigt att visa varandra kärlek och respekt i vardagen. Och kanske blir det så när man möts lite senare i livet. Steffo och Carro träffades via styrelsearbete i Fågelbro golfklubb, där de båda var medlemmar. I somras firade de tioårig bröllopsdag, och paret ser väldigt lyckliga ut tillsammans när vi möts en eftermiddag i Stockholm.

Steffo har som vanligt en fulltecknad kalender. Torsdagar och fredagar syns han i Nyhetsmorgon tillsammans med Jenny Strömstedt, men han har även annat för sig, som föredragshållare och författare. Carro arbetar sedan länge som familjejurist inom bankvärlden. Hennes yrkeskunskaper kom väl till pass när paret bestämde sig för att slå sina påsar ihop, inte oväntat var det Caroline som propsade på att alla praktiska och juridiska detaljer skulle vara klara innan de tog steget.

Annons

– Carro sa att hon blev min livskamrat bara om vi först diskuterade hur vi ville ha det om vi gick skilda vägar eller dog. Så vi satte oss vid middagsbordet och pratade om hur vi tyckte det skulle vara, och därefter skrev Carro ihop papper helt efter våra gemensamma önskningar. Alla bör träffa en familjerättsjurist! Det är av kärlek och respekt för partner, barn och sig själv, säger Steffo bestämt.

Faktum är att Carro har fått flera i hans vänkrets att göra samma sak, och hon uppmanar ständigt människor att sätta sig ned och diskutera igenom sådana här saker och skriva avtal medan man har ett bra förhållande. Senare kan det ju vara för sent…

Steffo och Caroline är fast beslutna om att åldras tillsammans, och redan på inbjudningskortet till bröllopet fanns ett animerat foto på dem i en åldrad version.

– Vi var ju inga duvungar när vi sågs. Vi har ju redan gått igenom de här skedena i livet med första kärleken, barn, familj och karriär. Nu handlar det om att ha det kul, intressant och kärleksfullt tillsammans under återstoden av livet, säger Steffo och fortsätter;

Annons

– Kanske är det enklare att vara rakt igenom lycklig och vettig i en relation när man inte behöver hålla på och dutta så mycket, man har lite bättre ekonomi och man behöver inte ta lika mycket hänsyn i vardagen. Då är det ganska enkelt att vara trevlig, säger han och Carro tillägger;

– Sedan är vi väldigt raka mot varandra men vi visar också respekt. Man är ju redan en individ när man är lite äldre, man är formad på ett visst sätt och då får man acceptera sidor hos den andre som man kanske inte skulle ha accepterat när man var 25. Men idag kan man förhoppningsvis skratta åt dem!

Steffo berättar att han tyckte Carro var en kul och tjusig tjej redan när de satt i samma styrelse. Men då var de bara vänner. När de senare möttes igen och känslorna började bli varmare, fick de lära känna varandra djupare och även stifta bekantskap med varandras världar – och inte minst den andres vänner.

Annons

– Steffo var en ny och spännande person för mig, jag är ingen tv-tittare och kände inte till hans karriär. Så han öppnade upp en ny värld för mig.

– Vi hade väldigt roliga konstruktiva möten även om det var allvarliga saker vi diskuterade. Det var nog det som väckte mitt intresse. Tidigare hade jag mest umgåtts i finans- och juristkretsar.

Steffo är uppvuxen i Linköping där han tidigt började jobba på föräldrarnas herr- och damekipering, där han tillbringade varje helg och skollov och lärde sig hushålla med pengar. Hans stora idrottsintresse ledde till att han utbildade sig till gymnastiklärare, men reumatiska besvär fick honom att byta bana. Han valde mellan att bli läkare eller journalist – ivrigt påhejad av bästa kompisen och journalisten Lennart Ekdal. Steffo kom in på båda utbildningarna, men svaret från journalisthögskolan kom först och eftersom han själv var på resa bad han föräldrarna tacka ja. Hade tågordningen varit annorlunda hade han nog varit läkare idag.

Annons

– Sveriges patienter är nog glada över att slumpen höll mig borta från vita rocken, säger han och skrattar gott.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist är ett riktigt radarpar.
Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist är ett riktigt radarpar.

Efter journalisthögskolan började Steffo på Östgöta Correspondenten, han hamnade på DN en sommar och så var han åtta år på Expressen, men slutade för att vara med och starta upp TV4. Nu har Steffo varit på Nyhetsmorgon i 19 år, 13 av dem med Jenny Strömstedt som parhäst.

– De är som ett gammalt strävsamt par, jag tycker att de är underbara ihop, utbrister Carro.

Steffo och Jenny umgås även privat. Hennes make Niklas Strömstedt är en av hans bästa vänner och Steffo är även gudfar till Niklas son Simon.

– De vägrar att erkänna det, men det var jag som tussade ihop Jenny och Niklas, säger Steffo stolt.

Annons

Carro lärde sig precis som Steffo tidigt att värdesätta egna pengar och tjänade fem kronor i timmen när hon tvättade håret på de fina damerna i Malmö, där hon är uppvuxen. Idag hör man inga spår av skånska men Carro är snabb med att påpeka att hon minsann är tvåspråkig och byter till skånskan.

Carro utbildade sig till jurist, gifte sig och fick två barn. Dottern Amelie, 29, och sonen Robert, 27. Steffo har sonen Max, 30, och de är alla väldigt goda vänner. Nu längtar Steffo och Carro efter barnbarn, gärna innan de är för gamla.

– Det vore fantastiskt kul. Jag gillar barn och man vill ju klara en brottningsmatch, busa i skogen och gå på Gröna Lund med sina barnbarn, säger Steffo.

Annars älskar han och Caroline att resa. De har sommarhus i Stockholms skärgård och en liten lya i Frankrike, och de tillbringar gärna lediga stunder på golfbanan tillsammans med nära och kära. Här slarvas inte livet bort!

Läs också:

Foto: TT

Annons