Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stephen Hawking stöttade Daniels kamp – hyllas

08 mar, 2019, 09:55 
Margareta
Han kallades en av de smartaste personerna på jorden under sin livstid – och stöttade det svenska kronprinsessparet. Nu hyllas Stephen Hawking på det finaste sättet!
Annons

Vi blev alla förvånade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel plötsligt dök upp på en bild tillsammans med en av vår tids största vetenskapsmän. Stephen Hawking. Fysikern vars liv porträtterades i filmen The Theory of Everything och som gick bort under förra året.

Men innan hans bortgång hann Stephen alltså stifta bekantskap med de svenska kungligheterna. Anledningen bakom mötet var Victorias och Daniels organisation Gen-Pep, som kämpar för att öka barns rörlighet och därmed minska problemet med stillasittande och övervikt hos barn. En fråga även fysikern Stephen Hawking brann för.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Nu hyllas Stephen Hawking på ett av de finaste vis som går.

Hans ansikte kommer att präglas på brittiska mynt, ett mynt som ska ges ut speciellt till hans ära. Självklart hedras han inte på detta vis för sin kamp mot barnfetma utan för sina stora bidrag inom forskningen kring svarta hål, bland annat.

Annons

Endast tredje i världen

Det är många britter som hyllats på diverse mynt, men att Stephen Hawking får ett mynt så pass nära inpå hans bortgång är ytterst ovanligt. Endast två gånger tidigare har personer hamnat på ett mynt inom ett år efter deras bortgång, nämligen drottningmodern och Winston Churchill. Fysikern sällar sig alltså till en fin och prestigefylld skara människor som betytt mycket för Storbritannien.

Men även kronprinsessan Victoria och prins Daniel hyllade honom efter hans död i 14 mars2018.

”Han var en omtyckt och respekterad vetenskapsman som gjorde stora insatser för att sprida kunskap om och väcka intresse för naturvetenskaplig forskning. Vi känner tacksamhet över att vi fick tillfälle att möta Stephen Hawking i Cambridge år 2016”, skrev de då på sociala medier.

Stephen Hawking hade inte bara en magisk hjärna utan var dessutom ett medicinskt under. Han fick diagnosen ALS som 21-åring och fick då veta att han hade två år kvar att leva. Men vetenskapsmannen överlevde, mot alla odds, och blev hela 76 år gammal.

Se Gen-Peps video med Stephen Hawking här!

Läs mer

Foto: TT

Annons