Stig Salmings hjärtskärande ord om sista mötet med Börje: "Andades tungt"

25 nov, 2022, 19:00 
AvIbraheem Alsalman

Stig Salming berättar om sorgen efter Börje Salming och deras sista möte.
– Jag hann dit till klockan 11 och 45 minuter senare tog han sitt sista andetag, berättar Stig till Aftonbladet.

Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammal
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Efter succéåren i det kanadensiska laget Toronto Maple Leafs blev Börje Salming, som allra första svensk, invald i hockeyns Hall of fame 1996.

Det blev hela 1148 matcher och 787 poäng i den höstlövsprydda matchtröjan, samt en säsong i Detroit Red Wings, innan Börje Salming tog det tuffa beslutet att lämna hockeyäventyret i Nordamerika och flytta tillbaka hem till Sverige och AIK.

I juli berättade Börje Salming att han hade drabbats av ALS.

Recept.se Nyhetsbrev

Sedan dess har hyllningarna strömmat in. Men i går gav kroppen upp.

Vid 18.58 torsdag den 22 november 2022 meddelade familjen att Börje Salming är död, omgiven av familjen och storebror Stig Salming. Han blev 71 år gammal.

– Det var Pia (Börjes fru) och hon sa att det var bråttom. Jag hann dit till klockan 11 och 45 minuter senare tog han sitt sista andetag, berättar Stig Salming för Aftonbladet.

Annons

Stig Salmings hjärtskärande ord om sista mötet med Börje

Det var bestämt att Stig skulle åka från hemmet i Gävle till Stockholm för att på kvällen vara med på ett julbord. Han hade också planerat att träffa Börje under eftermiddagen.

Aftonbladet: Kunde du kommunicera något med Börje?

– Nej, han låg bara och flämtade då. Han hade somnat in på något vis, låg och andades tungt. Jag försökte prata men jag vet inte om han hörde. Jag försökte säga några väl valda ord naturligtvis och hoppades att han kunde ta in dem.

Efter förra veckans hockeygala på Avicii arena sa läkarna att Börje Salming hade maximalt tre veckor kvar att leva.

– ”Inte längre än tre veckor” var vad de sa när jag åkte därifrån i lördags. Nu kom det inom en vecka. Det har gått fort utför sedan han kom hem från Toronto. Ja, vad kan man säga? Det är tungt och jäkligt tomt. Vi fick ta avsked på ett fint sätt. Trots allt elände fick vi det i alla fall, säger Stig Salming.

Annons