Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Sjödins starka ord – sorgen efter Börje Salmings död: "Fantastisk människa"

25 nov, 2022, 13:25 
AvIbraheem Alsalman

En hel värld sörjer nu den svenske ishockeyikonen.

Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammalBrand logo
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Torsdag 24 november 2022 avled Börje Salming efter en kamp med sjukdomen ALS.

Det var i somras som Börje Salming med familj meddelade att forne storspelaren hade drabbats av nervsjukdomen. Sedan dess har hyllningarna strömmat in och Börje åkte till Kanada där man valt att hylla honom kopiöst. Även i Sverige hyllades Börje Salming och så sent som förra veckan var han på plats på "Tidernas hockeygala" för att ta emot folkets kärlek och priset som en av Sveriges allra bästa hockeyspelare genom tiderna.

Familjens besked om att Börje Salming hade gått bort har berört inte bara idrottare - utan en hel värld.

”Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång. Börje var en förebild på och utanför isen. Ödmjuk, inkluderande och samtidigt så modig och stark. Mina kondoleanser går till Börjes familj”, skriver hockeylegendaren Mats Sundin i ett sms till TT.

Annons

Tidigare ishockeyspelaren Anders Hedberg som spelade med Salming i Tre Kronor är märkbart tagen när han svarar:

– Det gick så jävla fort. Jag darrar i benen men jag är jävligt glad att Börje kunde ta del av alla hyllningar i Toronto och att jag fick vara med honom och krama honom. Men det gick så fort. Jag kommer minnas honom som en jävligt bra kille och en otrolig lirare, säger Anders Hedberg till TT.

Börje Salming knippas ofta med idrott – men han var även aktiv utanför rinken och deltog i många underhållningsprogram genom åren.

Agenta Sjödins känslosamma ord: "One of a kind"

Salming deltog i Fångarna på Fortet där Agneta Sjödin är programledare. Hon sörjer en ikon – men framför allt en vän.

"Du kommer alltid att leva i våra hjärtan som den ödmjuka och fantastiska människa du var! Jag har mött få som du och jag vet att alla som kommit i kontakt med dig håller med mig. Du var verkligen “one of a kind” Börje! Det känns fint att du fick bli så fantastiskt hyllad i det sista innan du lämnade oss. Så värdiga och storslagna hyllningar som säger allt om den hjälten du var för så många! Åh vad du kommer att vara saknad Börje! Men vilka avtryck du gjort. Så mycket starkt och vackert du lämnar efter dig. Nu går mina tankar till din fina familj och de närmaste. Till Pia, till dina barn, din mamma och bror", skriver Sjödin känslosamt på Instagram.

Suzanne Axell, programledare och journalist, skriver:

En del människor försvinner från livet alldeles för snabbt, alldeles för fort. Glömmer inte dig och din vänlighet. Tack Börje.

Börje Salming blev 71 år gammal.

Annons