Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Börje Salming hann förverkliga sin dröm – med familjen vid sin sida: "Betydde allt"

25 nov, 2022, 06:30 
Börje Salming på hockeyplanen och Börje Salming med hustrun Pia

Legendaren Börje Salming har gått ur tiden, 71 år gammal. Hans sista tid kantades av ofattbara mängder kärlek.


Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammalBrand logo
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Det är ett land som vaknar med sorg, fredagen den 25:e november. Igår kom beskedet att hockeylegendaren Börje Salming gått bort, 71 år gammal, i sviterna av ALS.

Sjukdomsförloppet gick snabbt. Det var i augusti som Salming gick ut med diagnosen, och den sista tiden var han väldigt trött. Men Börje orkade trots det uppfylla två stora önskningar.

Reste till Kanada en sista gång

Det var med största möjliga stöd av sin familj som Börje i början av november begav sig till Kanada en sista gång. Landet som betytt så mycket för honom, där han med rättvisa kan beskrivas som en hjälte.

Han står för några av de främsta hockeyprestationerna genom tiderna efter sin tid i Toronto Maple Leafs med sina 1148 matcher och 787 poäng.

Börje Salming i hockeyhjälm under sin tid i Toronto Maple Leafs
Börje har betytt så mycket för Kanada och sporten att han finns som staty utanför Air Canada Centre i Toronto.

Ett kvitto på hans insatser är att hans tröja med nummer 21 på ryggen hänger ståtligt i Maple Leafs Garden, numer Scotiabank Arena. Ingen har heller fått använda numret efter att det prydde Börjes rygg.

Annons

Det var därför viktigt för både Börje själv, och vänner, tidigare lagkamrater och fans i Kanada att få delta på de två hyllningskvällarna som ägde rum i Toronto i Toronto Maple Leafs hemma-arena.

Var det sista han gjorde

Inte ett öga var torrt när Börje möttes av stående ovationer, och fick släppa ned pucken på planen – en sista gång.

– Det var ett mäktigt ögonblick. Han visade den vilja han alltid har haft och det blev ett kärt minne för honom själv, hans familj och för alla oss andra, har lagkamraten Darryl Sittler som fanns vid han sida sagt till TT.

– Det betydde allt för honom. Jag pratade med Teresa och Anders och Pia (Salmings fru) och de sade att han inte har varit så glad sedan innan han blev sjuk. Att han fick vara med tidigare lagkamrater, supportrar och visa sin kärlek. Det var ett speciellt ögonblick, säger han.

Bara dagar efter hyllades Börje igen, denna gång hemma i Sverige. Det var Tidernas hockeygala som ägde rum i Avicii Arena, och kvällens fokus var självklart för alla på plats: Börje.

Annons

Redan innan han mottog NHL:s hederspris, som han tog emot med applåder och stående ovationer som aldrig tycktes ta slut, var det tydligt att många var på plats för att visa Börje vad han betytt för svensk sport.

Börje Salming och familjen som tar emot NHL:s hederspris på Tidernas Hockeygala i Avicii Arena
Det var en känslosam kväll i Stockholm när Börje fick hyllas en sista gång på hemmaplan.

Börje själv, som inte längre kunde prata, var märkbart rörd. Frun Pia tackade å hans vägnar, och Börje själv formade händerna med ett hjärta innan han lämnade scenen.

Det var tydligt att det var viktigt för Börje som blivit allt tröttare, att få vara med på galan, det var nämligen bestämt att det var det sista han skulle göra i rampljuset.

– Vi kommer inte gå ut mer offentligt nu. Vi stänger dörren nu, nu är det bara familjen som gäller, sa hans fru Pia Salming efter galan till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons