Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor intervju – Carola om singellivet: "Jag tror på tvåsamhet"

24 mar, 2021, 14:42 
AvAnna von Koch
Carola och Tobias Karlsson
Det är få svenska stjärnor som lyckas hålla sig i ropet så länge som Carola Häggkvist. Nu antar hon sig en ny utmaning och deltar i Let´s Dance. Otänkbart för några år sedan, men nu är Carola beredd att släppa lite på garden.
Annons
Här bryter Carola ihop – efter Amadeus avslöjandeBrand logo
Här bryter Carola ihop – efter Amadeus avslöjande

Det är en krispig vinterdag i Stockholm när Svensk Damtidning når Carola Häggkvist, 56, på telefon. Hon är aktuell i Let´s dance tillsammans med dansaren Tobias Karlsson, 43, och kvittrar i luren.

– Det känns jätteroligt. Jag har ju tackat nej i alla år, eftersom jag har ett skadat knä och eftersom jag varit rädd för att pressen ska para ihop mig med någon i produktionen. Jag haft tillräckligt med kärlek på löpsedlarna, men nu tänkte jag ”äsch”. Det blåser lite andra vindar och jag tror folk har fått en annan bild av mig efter Så mycket bättre, där jag fick tid att prata. En mer rättvis och human bild och då finns inte så mycket att hugga på. Jag känner mig mycket mer harmonisk och vågar vara mig själv nu – busig, seriös och skojig på samma gång, säger hon glatt.

Carola bor veckovis i stan

Carola har precis lämnat Elite Eden Park Hotell på Östermalm, för att gå en sväng på stan. Hon bor på hotellet med sina barn under en längre tid och hon njuter av stadens puls.

Carola Häggkvist är redo att vara sig själv.

– Det var 20 år sedan jag bodde inne i stan senast. Då var jag nyskild med en tvååring och fick låna en lägenhet av Tomas Brolin. Mitt liv är ett helt annat idag, säger hon och skrattar.

Annons

Carola hyr fortfarande sin villa ute i Steninge slottsby i Sigtuna, men bor veckovis inne i Stockholm eftersom dottern Zoe, 11, har börjat på musikskolan Pops Academy i stan.

– Det är en toppenskola med inriktning på musikproducent och det passar Zoe jättebra. Hon älskar sång, musik och dans, har jättebra gehör och lägger stämmor perfekt, säger Carola.

Aktuell i Let's dance

Född: 8 september 1966 i Hägersten.
Bor: Tillfälligt på Elite Eden Park Hotell i Stockholm, hus i Sigtuna, samt lantställe i Sydafrika.
Familj: Sonen Amadeus, 23, och dottern Zoe, 11.
Gör: Sångerska.
Aktuell: Tävlar i Let´s dance på TV4 med Tobias Karlsson, 43.

Känslosamma orden om dottern

Våren 2012 landade Carola i Sydafrika och begav sig till ett barnhem i Johannesburg för att hämta hem den nästan treåriga Zoe, som hade hittats övergiven och utsvulten i slummen. Carola har beskrivit det som en livsomvälvande händelse.

”Det var som att gå upp för altargången, det var heligt! Jag satt på knäna och tog emot henne. Det var så stort och nästan overkligt. Hennes lycka, hennes förväntan, hon lyste den här lilla tjejen. Samtidigt var jag nervös, jag ville ju vara allt det där hon hade längtat efter. Man kunde känna hur luften var fylld av förväntan, från oss båda två.”

När jag påminner Carola om dessa ord hörs bara ett ”wow” i luren och hon börjar nästan gråta.

– Jag tänker verkligen ofta på den stunden och Zoe frågar mycket hur det var. Jag brukar säga till Zoe att jag inte är hennes magmamma utan att hon föddes ur mitt hjärta. Det var så stort att adoptera. Jag kände mig som världens lyckligaste människa som äntligen hade fått min dotter. Om folk vill uppleva lycka så borde alla adoptera. Det är så klart utmaningar, men det är det med vilket barn som helst, säger hon.

Annons

Carola vet. Hon har även sonen Amadeus, 23, sedan äktenskapet med frikyrko-pastorn Runar Sögaard, 53.

– Amadeus är en jättefin och omtänksam bror med ett stort hjärta, men allt handlar prioriteringar. Som vuxen får man ibland gå in och säga ”ska ni inte ha en biokväll?” för annars är åldersskillnaden lite för stor, säger hon.

Amadeus hemlighet – efter alla år

Musikintresset är dock något som förenar Zoe och Amadeus. Han, som tidigare ägnat all sin tid åt division 1-fotboll i IF Brommapojkarna, har nu också börjat jobba med musik. Amadeus har under två års tid producerat ett album och skapat låten Exhibition helt i smyg.

I dokumentären Amadeus – mer än en son på TV3, Viaplay och Viafree avslöjade han för första gången sin hemlighet för mamma Carola, som föll i gråt.

– Jag har ju hört honom sitta och spela vid pianot och det har alltid låtit så fint, men jag blev väldigt chockad och saknade ord när han berättade, säger hon.

Amadeus går i mamma Carolas fotspår.

Under 22 år höll sig Amadeus borta från kändisskapet, eftersom han sett baksidorna. Först nu säger han sig vara redo att ta klivet ut i offentligheten med sin musik, vilket Carola uppmuntrar.

Annons

– Jag tycker det är jättemodigt av honom att våga leva ut sina talanger och sin gåva. Kändisskapet har varit en snara för honom och så ska det inte behöva vara. Det ska vara en välsignelse.

Carola om singellivet

Carola låter lycklig. Hon älskar sitt liv, talar snabbt och engagerat om sina tusen idéer för framtiden. Det enda som egentligen saknas är någon att dela det med. Hon har provat nätdejting, där hon beskrev sig som en ”sångfågel med tryck under vingarna”, men tror egentligen mer på de naturliga mötena.

– Jag är inte ute efter någon engångsvariant och jag har ingen brådska. Jag tror absolut på tvåsamhet, men det måste vara någon som tillför något.

Annons