Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Stor kartläggning! Allt du behöver veta om H&M-familjen

20 apr, 2019, 12:00 
AvEmma Sanderberg
Erlings företag Hennes & Mauritz blev ett succékoncept utan dess like. Drygt 70 år senare har familjen utökat markant, och det kan vara svårt att hålla koll på dem. I princip hela H&M-familjen har dessutom någon slags relation till kungafamiljen. Vi kartlägger hur alla hänger ihop!
Annons

År 1947 slog Erling Persson upp dörrarna till en liten butik i Västerås. Det ingen visste då var att det 70 år senare skulle finnas ytterligare 2 500 butiker av samma slag i över 50 länder världen över. Erling Persson hade året innan butiken öppnade rest till USA och fascinerats över de som sålde moderiktiga kläder till låga priser. Han ville testa samma koncept i Sverige och startade därför dammode-butiken Hennes. Succén var ett faktum och fem år senare öppnade den första butiken i Stockholm.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Många år senare köpte Erling sportbutiken Mauritz Widforss och gjorde om den till en modebutik för herrar. Han insåg dock snabbt att männen ofta shoppade tillsammans med sina fruar och bestämde sig därför för att slå ihop de båda butikerna. Det blev starten på Hennes & Mauritz. Numera kallas företaget oftast kort och gott för H&M.

Erling Persson, grundare av Hennes & Mauritz.
Erling Persson, grundare av Hennes & Mauritz.

Familjen Stefan Persson

Erling Persson fick tre barn, Sian Persson, Lottie Tham och Stefan Persson. Sian Persson dog 1992 och hennes två söner tog då över hennes del i H&M. Lottie Tham och hennes barn äger delar av företaget men sitter inte i styrelsen eller är operativt aktiva. Någon som däremot tog på sig att föra stafettpinnen vidare var Stefan Persson. När han tog över H&M började företaget  blomstra ordentligt. H&M har dessutom Stefan att tacka för sitt internationella genombrott.

Men vem är egentligen Stefan Persson? Och hur hänger den nuvarande H&M familjen ihop?

Stefan Persson, som tog över företaget efter sin pappa Erling.
Stefan Persson, som tog över företaget efter sin pappa Erling.

Stefan Persson är idag en av Sveriges rikaste män och har en förmögenhet på 160 miljarder kronor. Han var VD för H&M mellan åren 1982 och 1997, men är numera styrelseordförande och huvudägare. I början av 1970-talet gifte sig Stefan Persson med Pamela Colett Persson och tillsammans fick de tre barn.

Annons

Paret skiljde sig 1991 och två år senare gifte han om sig med nuvarande frun Carolyn Denise Persson. Paret är goda vänner med drottning Silvia och kung Carl Gustaf och har umgåtts mycket både i Sverige och utomlands. Kungen har bland annat hälsat på Stefan i Ramsbury, byn i England som familjen Persson äger.

Stefan Persson tillsammans med sin fru Carolyn Denise Persson.
Stefan Persson tillsammans med sin fru Carolyn Denise Persson.

Stefans barn Karl-Johan, Charlotte och Tom

Stefan har tre barn, Karl-Johan, Charlotte och Tom. Karl-Johan är äldst och tog över pappa Stefans roll som VD för H&M 2009. Karl-Johan gick på Enskilda gymnasiet i Stockholm och efter studenten har han studerat historia i Australien och studerat fyra år på European Business School i London.

År 2002 gifte han sig med sin nuvarande fru Leonie Persson, tidigare Gillberg. Leonie är själv aktiv i flera bolag, bland annat ett inredningsföretag. Paret har tre barn, Ian, Philippa och Fred. Karl-Johan har en förmögenhet på 16 miljarder kronor.

Annons

Leonie gick i samma klass som kronprinsessan Victoria och de är än idag goda vänner. Under större event, till exempel Victorias 40-års dag eller bröllopet, så var Leonie och Karl-Johan givna gäster.

Karl-Johan Persson och hans fru Leonie Persson.
Karl-Johan Persson och hans fru Leonie Persson.

Stefans dotter heter Charlotte Söderström. Hon valde att studera på Danderyds gymnasium och läste efter studenten vidare till marknadsekonom. Idag arbetar Charlotte främst med sponsring inom H&M och mycket pengar satsas inom hästsporten. Charlotte har varit hästintresserad hela livet och föder idag upp Sveriges dyraste hästar. Hon förser bland annat toppryttarna Malin Baryard och Peder Fredricson med hästar. Hon gifte sig med Martin HP Söderström 2006 och de har tre barn tillsammans, en son och två döttrar. Charlotte är den femte rikaste kvinnan i Sverige och ska ha en förmögenhet på 15 miljarder kronor.

Annons

Martin Söderström gick även han på Enskilda gymnasiet och umgicks mycket med grabbgänget som hängde kring kronprinsessan Victoria.

Charlotte Söderström tillsammans med Martin Söderström.
Charlotte Söderström tillsammans med Martin Söderström.

Sist men inte minst i syskonskaran är Tom Persson. Han rankas som Sveriges rikaste under 40 och har en förmögenhet på 16 miljarder. Tom valde att gå sin egen väg och engagerade sig inte i H&M. Han utbildade sig istället inom film och arbetar idag inom filmbranschen. 2016 gifte han sig med Sofia Persson, tidigare Sofia Strandman.

Tom Persson med sin fru Sofia Persson.
Tom Persson med sin fru Sofia Persson.

Sian och Lottie

Det var familjen Stefan Persson, men Erling hade ytterligare två barn. Dottern Sian Persson var gift med Jörgen Bengtsson och de fick två tvillingsöner tillsammans, Stefan och Jan. Sian dog 1992 och barnen ärvde då de aktier i H&M som deras mamma ägde. Tvillingbröderna hör till den mer anonyma delen av H&M-arvingarna. Stefan Bengtsson gjorde förra året sig av med nästan hälften av sitt aktieinnehav i H&M. Både Stefan och Jan är ledamöter i Sturehof Aktiebolag.

Annons

Jan är gift med Isabelle Pierrou och tillsammans har de tre barn. Stefan var tidigare gift med Åsa Fröberg som han har två barn tillsammans med. Nuvarande frun heter Kristin Bengtsson.

Stefan Bengtsson tillsammans med nuvarande frun Kristin Bengtsson.
Stefan Bengtsson tillsammans med nuvarande frun Kristin Bengtsson.

Erlings tredje barn heter Lottie Tham. Lottie är delägare i H&M och ska ha en förmögenhet på drygt 35 miljarder kronor. Hon är sedan 1975 gift med Pieter Tham och tillsammans har de tre barn, Lina, Carl och Nils. Tillsammans med sina barn driver hon företaget Tham Invest.

Lottie Tham och Pieter Tham.
Lottie Tham och Pieter Tham.

Dottern Lina Tham är äldst i syskonskaran. År 2004 gifte sig Lina med kungabarnens vän Tom Davidsson och de fick barn ihop, men äktenskapet slutade i skilsmässa 2011. Hennes nuvarande man är Petter von Heidenstam och även de barn tillsammans. Lina är en nära vän till både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

Lina Tham och Petter von Heidenstam gifte sig 2012.
Lina Tham och Petter von Heidenstam gifte sig 2012.

Lotties äldsta son heter Carl Tham och är gift med Elinore Tham, tidigare Sylwander. Carl är nära vän med prinsessan Madeleine och Elinore var en av de som var med på Madeleines möhippa inför bröllopet. Samma dag som Chris O’Neill hade gjort sitt första officiella uppträdande så reserverade han hela uteserveringen på Sturehof för sig själv och nära vänner. Både Carl och Elinore var då på plats. Carl Tham är vd i familjens bolag Tham Invest och ska ha en förmögenhet på 2,6 miljarder kronor precis som sina syskon.

Carl Tham tillsammans med frun Elinore Tham.
Carl Tham tillsammans med frun Elinore Tham.

Nils Tham tillsammans med Felice Jankell

Den yngsta sonen i familjen Tham heter Nils Tham. Även han är delägare i Tham Invest som familjen har tillsammans. Tidigare har han också varit delägare i möbelföretaget Furniturebox. 2014 gifte han sig med Clara Hallencreutz med pompa och ståt i Marocko, men paret skiljde sig endast tre år senare. Sedan i sommar har Nils dock en ny kärlek och det är ingen mindre än Thorsten Flincks dotter Félice Jankell. I februari syntes de offentligt för första gången under drottning Silvia och Madeleines gala för Childhood. Nils Tham ska även han likt syskonen ha en förmögenhet på 2,6 miljarder.

Nils Tham med nya fickvänen Félice Jankell.
Nils Tham med nya fickvänen Félice Jankell.

Läs även

Foto: TT

Annons