Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Storbråk bakom kulisserna i Fråga doktorn – tittarna helt ovetandes: “En kris”

19 jan, 2023, 14:00 

Det populära SVT-programmet Fråga doktorn har inte varit så fridfullt som det ser ut.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Sedan 2003 har SVT-succén Fråga Doktorn bistått tittarna med råd och kunskap, och svarat på frågor om diverse sjukdomar och åkommor. Det har varit sig relativt likt i alla år, och många tror nog sig ha full koll på programmet.

Men bakom kulisserna har det varit mer dramatiskt än man kunnat ana.

Det här är Sofia Rågenklint!Brand logo
Det här är Sofia Rågenklint!

SVTs beslut – ville förnya programmet

Programledaren Suzanne Axell är för många synonym med programmet. Hon ledde det från den andra säsongen 2003, tills 2021 när hon lämnade över stafettpinnen till Sofia Rågeklint. Idag är det Sofia och läkaren Karin Granberg som rattar programmet, och visst har de gjort succé.

Men precis innan Suzanne tog sig ann programmet var det dramatiskt. Den första säsongen leddes av Gunilla Hasselgren och Lars-Gunnar Olsson, som nu berättar för Expressen om storbråket bakom kulisserna.

Suzanne Axell

När det tog sig in i tablån gick nämligen programmet Livslust på SVT med Ulf Schenkmanis och Anders Halvarsson i spetsen, men det lades plötsligt ner i anslutning till Fråga doktorn. Detta för att kanalen ville förnya och modernisera sig, men det fick den numer framlidne Ulf att se rött.

Annons

Programledaren dök oväntat upp – röt ifrån

När Fråga doktorn skulle presenteras som nytt program dök nämligen Ulf upp – helt oväntat. Och han ville göra det tydligt att han var missnöjd över sin petning. Livslust sändes mellan 1991 och 2002.

– Jag förstår inte varför man lägger ner ett program som har en miljon tittare. Jag tycker att det är fel och det står jag för, sa han till Aftonbladet enligt Expressen, och menade att han gärna hade varit kvar i Livslust.

– Absolut, men SVT tycker att jag är för gammal. De vill föryngra och vara framåtsyftande som det heter. Det kan tydligen inte jag vara.

Ulf Schenkmanis
Ulf Schenkmanis gick bort 70 år gammal 2004 efter en kamp mot cancer.

För Expressen berättar Gunilla, som ju var där i egenskap av programledare för nysatsningen som ersatte Ulfs program, om känslorna.

– Han var ju kungen i tv-huset i Karlstad och det var väl lite av en sorg och en kris för honom att inte längre vara önskad. Det kan man förstå, det var ju hemskt egentligen när han ville fortsätta. Men jag vet inte vilka beslut som låg bakom det, säger hon.

Foto: TT/Sveriges Television, Matilda Sandberg

Annons