Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sven Bertils mörka tid i London – blev trakasserad och förföljd

17 nov, 2022, 11:30 

Den älskade vissångarens liv kantades i många år av ett stort mörker.

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

87 år gammal somnade Sven Bertil Taube in i sitt hem under fredagen. Få personer har varit så folkkära som den skickliga sångaren och skådespelaren, och efter sig lämnar han ett stort tomrum.

Hans sista tid tillbringades med frun Mikaela i London, där han var bosatt sedan 1969. Där kunde vissångaren leva ett anonymt liv, precis som han önskat.

Men det var även kantat av ett fruktansvärt mörker.

Började bli besatt av Evert Taube

Historien om kvinnan som skulle komma att kallas Sjösalakvinnan går långt bak i tiden. Det hela började med Sven Bertils far Evert Taube, som under sin tid hade en mängd olika beundrare. Men det var en som tog det för långt.

Evert Taube på scen
Evert Taube står för några av de främsta kulturgärningarna någonsin.

Kvinnan hörde Evert på radion för första gången 1963, och det skulle bli startskottet på årtionden av trakasserier. Hon blev så pass förälskad i honom, och var övertygad om att han kände samma sak, att hon vägrade lämna honom i fred.

Annons

1969 brände hon ner familjens lantställe, Sjösala. Familjen Taubes älskade smultronställe, som Evert också sjunger om i en av hans mest älskade visor, Sjösala vals.

Evert Taube med familj utanför sitt lantställe Sjösala.
Evert Taube med sin familj vid sitt älskade Sjösala, som senare skulle eldas upp.

– Det var det mest sorgliga i alltihop, att hon eldade upp det. Framför allt för min mor var det en kär plats, sa Sven Bertil om branden till Expressen 2017.

Kvinnan diagnostiserades med schizofreni, och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård. Några år senare släpptes hon ut igen, och förföljelsen forsatte.

Försökte tränga sin in i hans hus

När Sven Bertils far Evert gick bort 1976 förflyttades kvinnans besatthet till hans hustru Astri istället. När hon sedan lämnade jordelivet blev Sven Bertil utsatt.

– Hon var efter mig även i England och hon åkte till Argentina och letade efter mig där när jag gjorde en skiva, berättade Sven Bertil för Expressen.

Annons

Kvinnan syntes sedan i Sven Bertils kvarter och kring hans hem, både i Sverige och i London.

Sven Bertil uttalade sig om trakasserierna i efterhand, och menade att han tycker synd om kvinnan som ju lider av psykisk ohälsa. Men det hände att han blev rädd av kvinnans upprepande försök att söka kontakt och närhet.

– Mest obehagligt var det när min fru var havande och kvinnan försökte tränga sig in i huset, sa han i Aftonbladet 2003.

Sven Bertil Taube med sin familj i London
Sven Bertil levde med sin familj i London från 1969 tills hans bortgång.

Fick henne skickad till Sverige

Under de 35 åren som Sven Bertil blev utsatt för Sjösalakvinnan behövde han aldrig tillkalla personlig säkerhet. Men då hon befann sig hemma hos honom i London fick han hjälp av myndigheterna.

– Livvakter har jag aldrig haft. Däremot har jag fått hjälp av polisen här i England så att kvinnan blev återförpassad till Sverige, sa Sven-Bertil Taube till Aftonbladet.

Sven Bertil Taube och frun Mikaela Rydén
Sven Bertil Taube lämnar efter sig änkan Mikaela Rydén.

Enligt Aftonbladet ska kvinnan ha hävdat att hon ska gifta sig med Sven Bertil, och kommunicerat genom dolda budskap i tidningar. En osund besatthet, som bara eskalerade.

Annons

– Jag tycker synd om henne eftersom hon är gravt psykiskt sjuk. Men det är ingenting jag kan göra någonting åt – jag får göra mitt bästa för att skydda mig och min familj, sa Sven-Bertil Taube 2003.

Sjösalakvinnan avled 2008 och hans senare del i livet var Sven Bertil helt befriad från hennes ständiga terror.

– Hur som helst, det var väldigt besvärligt. Men nu har hon varit död i många år, så nu är vi befriade från det traumat kan man säga, förklarade Taube i Expressen 2017.

Foto: TT

Annons