Sveriges Radios ord efter Einárs död väcker ilska

Einár

Einár sörjs av miljoner – samtidigt har Sveriges Radio fattat ett kontroversiellt beslut.
Slå på ljud

Einár, som egentligen hette Nils Grönberg, var en av landets största rappare. Sorgen och chocken har inte hunnit lägga sig sedan han blev skjuten i Hammarby Sjöstad i förra veckan.

Einár var en del av ett större kluster hiphopartister med kopplingar till gängkriminalitet. Ändå har hans och andras musik spelats friskt i Sveriges Radio, vilket i sin tur har väckt reaktioner.

Einár död – Sveriges Radios ord väcker ilska

Einár

Einár blev bara 19 år gammal.

I Expressens podcast Lägg ut var tidningens redaktionschef Markus Alselind öppet kritisk.

– De som verkligen behöver ta sig en funderare i dag är public service. Sveriges Radio som har spelat det här, delat ut så mycket priser och gett så mycket okritisk uppmärksamhet. Jag säger inte att man inte skulle ha spelat det här, eller gett någon pris, men de har inte alls har satt det här i nog mycket sammanhang, Sveriges Radio, som varit jättenaiva, säger Markus.

Sveriges Radio valde själva att adressera kritiken i P1-programmet Nordegren och Epstein. Musikchefen Anna-Karin Larsson fick där bemöta kraven på en ändrad policy från SR:s sida.

"Måste erkänna sitt ansvar"

Anna-Karin började med att trycka på att P3 gjort granskande journalistik om gangsterrapen.

– Men sen har vi också ett annat uppdrag och det är att spela musik. Och där fortsätter vi att spela musik som vi tycker är relevant och bra för vår publik, säger hon.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld.

– Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar.

Uttalandet har dock inte tystat kritikerna.

"Kriminella rappare bokstavligen dödar för att få spelas på radio! Sveriges radio har spelat kriminella rappare mer än andra & prisar dem på galor. Sveriges radio vägrar ändå erkänna sitt ansvar för glorifieringen av gangsterrap. SR måste vakna upp och ta sitt ansvar!", twittrar Robert Hannah, Liberalernas integrationstalesperson.

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller