Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svindyra hus och grannfejder – systrarna som tar över Fredrik Lundbergs miljardimperium

29 jul, 2023, 19:51 
AvLinus Brännström
Louise Lindh, Fredrik Lundberg och Katarina Martinson
De ska ta över miljardimperiet efter pappa Fredrik Lundberg.
Så här lever de stormrika systrarna och kungavännerna Louise Lindh och Katarina Martinson – svindyra hus, lyxbilar, grannfejder och balkongbråk.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Finansmannen Fredrik Lundberg, 71, är en av Sveriges tio rikaste personer. När Aftonbladet i fjol listade alla Sveriges miljardärer beräknades hans förmögenhet uppgå till 68 miljarder kronor.

2017 var han den svensk som hade allra högst inkomst – lön, utdelningar och inkomster av kapital uppgick då till 489,6 miljoner kronor enligt TT.

Lundberg, som ursprungligen kommer från Norrköping men sedan länge bor i det över 1 500 kvadratmeter stora lyxhuset Villa Ekudden i Djursholm tillsammans med hustrun Anne-Marie, leder investmenbolaget L E Lundbergföretagen – bolaget startades ursprungligen av hans far, byggmästaren Lars Erik Lundberg, och var från början ett byggföretag men under 1970-talet började man också investera i andra företag.

Det är därigenom den enorma förmögenheten har byggts upp.

Anne-Marie håller armen om Fredrik Lundberg.
Anne-Marie och Fredrik Lundberg.

Nu har det dock börjat spekuleras i vem som en dag ska ta över ledarskapet i familjeföretaget.

– Jag är 71 år och jag känner mig i god fysisk form, jag tycker det är kul att jobba så jag har inga planer på att trappa ned. Sedan är det självklart att så småningom tar åldern ut sin rätt så vi jobbar mycket med successionsfrågan. Båda mina döttrar är med i flera av våra styrelser och blir inspelade i alla frågor. En vacker dag får jag väl dra mig tillbaka men jag har inte några planer nu, sa Fredrik Lundberg till Dagens industri i höstas.

Annons

Miljardärernas nära vänskap med kungabarnen

Döttrarna han pratar om är Louise Lindh, 43, och Katarina Martinson, 41. De är redan nu stormrika – enligt Forbes har de tillgångar på omkring 20 miljarder kronor var.

Genom åren har de tagit allt tydligare steg in i näringslivet och bolagen som familjen kontrollerar. Enligt Dagens industri är Louise Lindh vd för Lundbergs Fastigheter samt styrelsemedlem i Lundbergs, Hufvudstaden och Holmen samtidigt som Katarina Martinson är styrelseordförande i Indutrade samt styrelsemedlem i Lundbergs, Industrivärden och Husqvarna.

De har också varsitt eget investmentbolag.

Fredrik Lundberg ler mot kameran med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh
Fredrik Lundberg med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh 2011.

Systrarna tillbringade sina första år i Norrköping, i mitten av 1980-talet flyttade dock familjen Lundberg till Schweiz av skatteskäl. När de var 12 och 14 år gamla flyttade de hem till Sverige och det enorma huset i Djursholm.

Annons

De gick på Enskilda gymnasiet i Stockholm där de blev nära vänner med kungabarnen – Louise med kronprinsessan Victoria och Katarina med prinsessan Madeleine. Båda systrarna pluggade sedan på Handelshögskolan.

– För mamma och pappa var det framför allt viktigt med utbildning. Att vi skulle plugga och, i alla lägen, göra så bra ifrån oss som vi kan. Det fick vi tidigt med oss, sa Louise Lindh när systrarna 2018 ställde upp på en sällsynt intervju med Di Weekend.

Än så länge är det dock uppseendeväckande fastighetsaffärer och lyxbyggen som Louise Lindh och Katarina Martinson främst har blivit uppmärksammade för.

Familjen Lundbergs hus i Djursholm
Familjen Lundbergs enorma hus i Djursholm där systrarna växte upp.

Louise Lindhs ord om sin familj – grannbråket i skärgården

Louise Lindh är gift med Johan Lindh, 45, som hon har två barn tillsammans med. När paret gifte sig fanns kronprinsessan Victoria och prins Daniel bland gästerna på bröllopsfesten på Grand Hôtel. Familjen är skriven i en 246 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Annons

– Jag försöker lägga mycket tid på mina barn, och hela min familj överhuvudtaget. Jag tror det är viktigt att man har någonstans där man kan andas ut och bara vara sig själv. Och jag och min familj har alltid gjort väldigt mycket tillsammans och det gör vi fortfarande. Vi tycker att det är väldigt mysigt att bara vara med varandra, har hon berättat för Fastighetstidningen.

Louise Lindh och Johan Lindh ler mot kameran
Louise Lindh är gift med Johan Lindh.

Louise Lindh äger fyra fordon privat – en Mercdes-Benz EQS 580 av årsmodell 2022, en Mercedes-Benz E400 av årsmodell 2019, en BMW X5 från 2021 samt en eldriven fyrhjuling med hytt av märket Polaris.

Den sistnämnda använder hon troligen inte i innerstan utan kanske vid det omskrivna huset hon låtit bygga på Ingarö i Stockholms skärgård.

Annons

2017 köpte hon fastigheten för 35 miljoner kronor och lät riva den 220 kvadratmeter stora villa som stod på strandtomten. Enligt Expressen lät hon i stället bygga ett enormt komplex på totalt 1 100 kvadratmeter med bland annat en 556 kvadratmeter huvudbyggnad, gästhus, poolhus och sjöbod. Tidningen skrev att bygget skulle gå loss på minst 80 miljoner.

Bygget orsakade också osämja med de närboende som reagerade på att stora klippor sprängts bort i samband med arbetet – samt att vägarna i området kördes sönder.

Katarina Martinson köpte Sveriges dyraste hus

Lillasyster Katarina Martinson är gift med den kände advokaten Thomas Martinsons son Carl Martinson, 43, som hon har fyra barn tillsammans med. När paret gifte sig i Österrike var både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på plats.

I intervjun med Di Weekend pratade systrarna, som står varandra mycket nära, om att kombinera familjelivet med mycket hårt jobb.

Annons

– Och det är inte en enkel match att hantera alltid. Det är kul men krävande att vara förälder, sa Katarina Martinson då.

Katarina Martinson och Carl Martinson arm i arm
Katarina Martinson är gift med Carl Martinson.

Katarina Martinson äger bara en bil privat, en Audi S4 från 2010. Maken verkar dock ha ett större fordonsintresse – Carl Martinson äger två Porsche 911, en från 1997 och en från 2020, samt två stadsjeepar, en Range Rover och en Mercedes-Benz.

Hennes boende är desto mer exklusivt. 2017 blev hon ensam ägare till ett townhouse på Tysta gatan på Östermalm – Katarina Martinson betalade 125 miljoner kronor vilket då innebar att det var Sveriges dyraste privatbostad, enligt Svenska Dagbladet.

Säljare var Aller Media som gjorde en rejäl vinst, 21 år tidigare hade bolaget betalat 3,75 miljoner kronor för huset.

Annons

Kostnaden för Katarina Martinson stannade dock inte vid 125 miljoner. Enligt Expressen blåstes hela huset ut för att sedan renoveras in i minsta detaljer – något som tidningen skriver ska ha kostat åtminstone 50 miljoner kronor.

Katarina Martinsons town house på Tysta gatan i Stockholm
Katarina Martinsons town house på Tysta gatan på Östermalm i Stockholm.

Under processen hamnade hon i ett omskrivet balkongbråk. Katarina Martinson ville bygga en takterass i anslutning till det planerade sovrummet men fick blankt nej då huset ligger i ett område ”av synnerligen högt kulturhistoriskt värde”.

I stället ville hon förstora takkuporna för att få mer ljus i sovrummet. Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret sa nej även där men politikerna i stadsbyggnadsnämnden gav grönt ljus – efter att Katarina Martinson personligen ringt upp flera ledamöter och enligt Expressen även haft åtminstone ett enskilt möte med en ledamot.

Annons

– Jag är glad över beslutet. Men i övrigt vill jag inte kommentera något, sa Martinson själv till Expressen efteråt.

Foto: TT

Annons