Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT anmäls efter upprörande bilderna i tv – tittarnas enorma kritik: "Korruption"

10 apr, 2024, 07:00 
Vendela Lönnqvist
TT
SVT har blivit anmälda till Granskningsnämnden.
Annons

Kritiken flödar in mot SVT – och anmälningarna till Granskningsnämnden.

Nyligen fick tittarna följa med paret Ausra och Patrik Drivstedt när de i SVT:s program "Husdrömmar" totalrenoverade en villa ute på Värmdö, som de kallade för Villa Drivstedt.

Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svarBrand logo
Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svar

Dyra renoveringen i "Husdrömmar"

Det skulle bli fjärde gången paret renoverar villor. De tre tidigare valde de när renoveringarna var klara att sälja.

Huset, som Patrik kallade för deras "drömhus", blev dock dyrare att rusta upp än planerat. Slutnotan landade på 14 miljoner istället för budgeten som låg på 10 miljoner – men av programledarnas reaktioner att döma var det synnerligen värt det.

– Åh!. Gud så härligt! Nu är det vinter, snöigt och det regnar. Men tänk på sommaren! Tänk när det prunkar här ute, allt är grönt och det är blommor. Barnen springer ut och in, säger programledaren Anne Lundberg.

Annons

Huset i SVT lades ut till försäljning

Men några planer på att bo kvar i huset blev inte långvariga. Redan samma vecka som programmet sändes i SVT låg det ute till försäljning på Hemnet med ett pris på 10 995 000 kronor.

Det har lett till starka reaktioner från både journalister som tittare.

"Kommersiella TV4 säljer 15 sekunders reklamspotar för en kvarts miljon. Det kan det vara värt, för den som vill nå stor publik. Så vad kostar en timslång mäklarannons på bästa sändningstid i reklamfria SVT? Inget, stupid. Det är ju public service!", skrev Anna Gullberg i sin krönika på Expressen.

Hon förklarar att det, inom radio och tv-lagen, finns något som kallas för "otillbörligt gynnande" – alltså att reklamfria program inte får gynna kommersiella intressen.

SVT anmälda till Granskningsnämnden

Nyheter24 avslöjade föregående vecka att programmet blivit anmält till Granskningsnämnden flera gånger av ilskna tittare, som ifrågasätter varför säljare och mäklare får "en timmes gratis reklam på bästa sändningstid i public service".

Annons

"Detta är ju helt sinnessjukt. Detta är korruption. Jag anser att det finns en uppenbar risk att säljarna av denna fastighet har fått en otillbörlig förmån genom att lägga ut objektet för försäljning kort efter att public service sände detta program på bästa sändningstid", går det att läsa.

Vissa drar det så långt att påstå att förtroendet för public service-kanalen är förstört.

Nu har SVT svarat.

SVT:s svar på kritiken

Det är Sindre Lind-Åkerblom, marknadsförare på SVT, som i en kommentar till Nyheter24 motsätter sig kanalens kommersiella intresse:

– SVT vill inte att hus som figurerar i Husdrömmar ska säljas i anslutning till programmet. SVT väljer heller inga hus till programmet där ägarna har tankar om att sälja när det är klart. Om det ändå blir så att ägarna behöver sälja, vilket kan hända när man ägnar sig åt ambitiösa husprojekt, så kan SVT inte hindra det. Men då får man så klart inte dra nytta av SVT:s eller Husdrömmars varumärken i sin annonsering.

Annons