Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT bekräftar: Därför stoppas tågresorna i På spåret

20 jan, 2023, 16:30 

Vart är vi på väg.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

På spåret har i flera decennier lockat ressugna och vetgiriga svenskar hemma i tv-sofforna. Tillsammans med deltagarna i burarna kastar man sig ut i världen, besöker olika platser och försöker svara på kluriga frågor.

5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

– Det är få saker som är så beständiga. Många av dem som börjar titta nu är kanske runt 25, och det betyder att ”På spåret” har funnits i hela deras liv. Det har blivit som en vuxenritual att börja titta, och särskilt i oroliga tider vill man att saker ska vara trygga, har programledaren Kristian Luuk sagt till Aftonbladet.

Annons

Kristian Luuk har, tillsammans med parhästen Fredrik Lindström, i närmare 15 säsonger varit den trygga punkt som stavas ”reseledare”. Med van hand har de rattat programmet och aldrig blundat för att även bjuda på lite kuriosa om resmålen.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk i På spåret
Fredrik Lindström och Kristian Luuk i På spåret.

Tittarilska efter ändringen i På spåret

På spåret är ett program som fortsätter att engagera det svenska folket, och när ett program blir så populärt är det också väldigt vanligt att folk ha åsikter och kritik om innehållet.

Annons

Den senaste tiden har flera tittare upplevt att bilresorna blivit fler än någonsin, något som även Aftonbladets ständige På spåret-tittare och kritiker Jan Olov Andersson noterat.

”Åtskilliga har hört av sig och tycker programmet kanske skulle byta namn till ”På vägen”, då allt färre resor går på räls. Och… normalt brukar tågresorna dominera, den här säsongen ”vinner” bilresorna hittills med 11-4”, skrev han den 23 december.

Bil på väg
Tittare och kritiker har reagerat över att det verkar vara fler bilresor än någonsin i På spåret.

SVT om bilresorna i På spåret

Jan Olov Andersson har i flera säsonger undrat över tågfrågan och raljerat över programnamnet. För två år sedan reflekterade han över om det kanske var så att tåg inte går till alla ställen.

Annons

Och mycket riktigt, när SVT bestämmer resmål tänker man primärt på destination och sekundärt på transportmedel. Så att det inte blir tåg alla gånger har sin förklaring.

– Vi försöker åka tåg i så hög utsträckning som det bara går. Däremot väljer vi inte städer utifrån tåg, utan vi väljer ut vilka städer vi vill åka till och undersöker sen om vi kan filma på tåget, säger På spårets projektledare Samuel Wiklund till Svensk Damtidning.

– Vi jobbar stenhårt på att lösa tåg till alla städer. Det läggs mycket tid på det, men vi kan inte styra i vilka städer det finns tåg rent fysiskt. Säger tågbolagen stopp kan vi inte göra så mycket mer.

Tåg på spår
SVT jobbar stenhårt på att lösa tågresor, men det är inte alltid man lyckas.

”Inget nytt”

Samuel Wiklund betonar att man faktiskt kan vara på rätt spår, även om man inte åker tåg. Han säger också att det inte är aktuellt med något namnbyte och att På spåret kommer finnas kvar även nästa säsong.

Annons

Och att det blir en del bilresor är inget nytt! Enligt Samuel Wiklund har det ända sedan På spårets begynnelse dokumenterats resor på det fyrhjuliga transportmedlet.

– Att vi reser med andra färdmedel är inget nytt utan har skett sedan Oldsbergs tid. Då som nu sker dock majoriteten av resorna med tåg! avslutar han.

Vinnarna av På Spåret säsongen 2021-2022 är Jonatan Unge och Cecilia Düringer
Vinnarna av På Spåret säsongen 2021-2022 är Jonatan Unge och Cecilia Düringer.

Foto: TT

Annons