Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-profilens tuffa förflutna – som inte syns i tv-rutan

15 jul, 2023, 07:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Cecilia Ingman
Cecilia Ingman har jobbat som sportjournalist i 23 år.

Hon har varit på SVT i 18 år. Nu berättar hon om den tuffa tiden innan dess och det bitvis tuffa journalistiska klimatet.

Annons
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Cecilia Ingman har sedan tidigt 2000-tal varit ett bekant ansikte för många hemma i tv-soffan. Under sina 18 år på SVT har hon bland annat programlett sportspegeln och SM-Veckan samt varit utsänd reporter på Vasaloppet.

Men Cecilias karriär har inte alltid varit en dans på rosor. I en intervju med Expressen berättar den folkkära sportjournalisten om sin tuffa första tid i branschen och om hur det har varit att många stunder ifrågasättas för sitt kön.

"Unga män tog mycket plats"

Som nyexaminerad 23-årig journaliststudent kastade sig Cecilia in i det yrkesliv hon alltid hade drömt om, livet som sportjournalist.

Hennes första två arbetsplatser blev på Radiosporten följt av Sportbladet. Cecilia kände sig utanför under sin tid på Radiosporten. Hon var en av få tjejer på redaktionen och upplevde att hon inte riktigt passade in bland de alla de grabbar hon omgavs utav, hon varken pratade eller såg på sport på samma sett som de gjorde.

Annons

Samma visa blev det när hon bör över till Sportbladet, berättar Cecilia för Expressen.

– Det är en speciell jargong på kvällstidning och för mig var den hård. Det fanns en hierarki bland reportrarna, där unga män tog mycket plats. Och jag har inget emot att umgås med killar, det kan till och med vara skönare ibland. Men där var det tufft, berättar hon.

Cecilia upplevde att hon i börja på sin karriär ofta blev annorlunda och sämre behandlad än sina kollegor pågrund av sitt kön, från allt till tittarna hemma i tv-soffan till personerna hon skulle intervjua.

– När jag berättade vad jag jobbade med, var folk förvånade att jag gillar sport. Killar får förmodligen inte den frågan. Att bli ifrågasatt tillhör vardagen. Men att ta på sig offerkoftan leder ingenstans.

– Det mesta handlade om utseende och kläder. En gång hörde en man av sig och var väldigt upprörd över att jag hade högklackade skor i en sportsändning.

Dusan Umicevic och Cecilia Ingman
Cecilia Ingma tillsammans med programledarkollegan för Sportnytt i SVT, Dusan Umicevic.

"Är du inte kompetent är du körd oavsett"

Cecilia har sett ett skifte i den bransch hon huserar i på senare år, i positiva bemärkelse. Men trots allt så finns det en egenskaper som alltid kommer triumfera inom yrkes, förklarar hon

Annons

– Nu är det nog annorlunda eftersom vi är så många fler tjejer i branschen. Och det ska ju inte spela någon roll heller med kön. För mig är det viktigast med kunskap. Är du inte kompetent är du körd oavsett.

Cecilia förklarar att hon ser idrotten för vad den faktiskt är och att hon kan uppskatta den för just det.

– Det är inget livsavgörande, men något som ger glädje i tillvaron. Jag förändrar inte världen, men allt kan inte vara så seriöst hela tiden. Efter att man blir matad med allt elände behöver man något underhållande för att orka. Där är idrotten perfekt, berättar hon.

Annons