SVT-profilernas sorg: Efter beskedet om Lotta Bouvin-Sundbergs död

01 maj, 2023, 17:00 
Lotta Bouvin-Sundberg

Lotta Bouvin-Sundberg blev 63 år gammal - nu berättar vännerna om sina minnen.

Annons

SVT-profilen Lotta Bouvin-Sundberg var länge en av nyhetsuppläsarna i Rapport på SVT och fortsatte sedan att leda genom tittarna i aktualitetsprogrammen "Gomorron Sverige" och "Aktuellt".

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

När hon somnar in 63 år gammal, lämnar hon maken Pelle Sundberg och två barn.

Nu uttrycker SVT-vännerna sin sorg och hyllar samtidigt sin mångåriga kollega och vän.

SVT-vännerna uttrycker sorgen efter beskedet om Lottas död

Cecilia Gralde lärde känna Lotta då hon började arbeta med nyhetssändningar på SVT för 20 år sedan. Sedan dess har de jobbat ihop i flera år och var programledare för Aktuellt tillsammans.

– Hon var en otroligt bra och proffsig programledare och en väldigt, väldigt bra intervjuare. Hon hade en bredd och ett gehör, som är ganska sällsynt tror jag, säger Gralde till Expressen.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Hon träffade Lotta senast i onsdag tillsammans med Aktuellt-redaktören och Lottas make Pelle. Deras samtal hade stundtals kretsat kring den envisa sjukdomen.

Men in i det sista var Lotta bra på att hylla sina kollegors arbete, trots att hon inte kunde vara på plats i studion.

– Vi pratade om allt från den jävla cancern, till vardagen. Och in i det sista så tittade hon på vårt program. Hon brukade säga att ”jag har blivit lite mindre kritisk, nu tycker jag att det mesta ni gör är så himla bra. Ni är fantastiska”, berättar hon och fortsätter:

– Jag kommer sakna henne enormt, det kommer bli tomt. Men det känns också som att jag lärt mig så mycket av henne.

Alexander Norlén om det goda samarbetet med Lotta

Även Alexander Norlén, som numera är ekonomikommentator på SVT, jobbade med framlidne SVT-profilen.

Annons

Han berättar att de först tänkte att de arbetade på väldigt olika sätt men det kom att hitta en mycket fungerande dynamik.

– Jag sa det till Lotta för ett litet tag sedan också, att det var nog de roligaste åren jag har haft på SVT, just för att jag fick jobba med henne.

Även SVT-kollegan Anders Holmberg skriver ett sms till tidningen där han berättar om känslorna inför det tråkiga beskedet.

”Det känns både overkligt och helt fördjävligt.

Vi på Aktuellt träffade Lotta för några veckor sedan och då var hon nästan som vanligt. Rapp, rolig, varm, skarp. Lotta var fantastisk att jobba med. Otroligt engagerad och nyfiken och peppande och stöttande. En fantastisk kollega och journalist.”

Han fortsätter:

”Men i dag tänker jag framförallt på henne som människa, på saker utanför jobbet. Hennes stora hjärta, hur stolt hon var över sin fina familj, eller på bilderna på henne långt ute på en skridsko-is eller från nån solig slalombacke. Med ett stort lyckligt leende på läpparna. Så ska jag minnas henne.

Alla mina tankar i dag går till Pelle och barnen.”

Programledare Lotta Bouvin-Sundberg är saknad av sina kollegor och vänner på SVT.

Foto: TT

Annons