Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT tar avstånd efter händelsen med Pernilla i Allsång på Skansen

12 jul, 2023, 09:00 
Samuel Björn
Pernilla Wahlgren
Pernilla gjorde igår sitt tredje framträdande som programledare för Allsång på Skansen.

Efter den heta kampen under förra veckans Allsång på Skansen så uttalar sig SVT.

Annons
Hen i kungafamiljen vill kändisarna sjunga med!Brand logo
Hen i kungafamiljen vill kändisarna sjunga med!

Under förra veckans Allsång på Skansen byggdes det upp en het duell mellan programledaren Pernilla Wahlgren och gästande Zara Larsson. Zara Larsson hade nämligen som sin avslutande låt valt Sareks Klassiker Genom eld och Vatten. En låt som nuförtiden inte bara kopplas till dansgolv på diverse krogar utan också fått en stark fotbollskoppling.

Under sången mimade Zara Larsson den nuförtiden klassiska frasen "Och vi hatar AIK" under refrängen. Något som inte Pernilla verkade uppskatta då hon svarade i nästkommande refräng med orden "Och vi älskar AIK"

Nu har SVT:s kommunikationsansvarig Jasmine Sowood svarat vad de tyckte om tilltaget.

Hett ämne och het rivalitet

Klipp från Pernillas sång, Zara Larssons mimande och inte minst bilder på Djurgården IF:s sportchef Bosse Andersson, som satt i publiken den kvällen, spred sig som en löpeld över internet.

Annons

Bosse berättar i morgonprogrammet Fotbollsmorgon att han inte var imponerad utav Pernillas tilltag.

– Det var ju helt omöjligt att uppfatta det på plats när man satt i publiken. Men däremot så tog vi ett utvecklingssamtal med Pernilla på Sturehof efteråt faktiskt, berättar Bosse i sin sedvanliga ton, som gör det svårt att urskilja om sportchefen skämtar eller inte.

Lite senare i samma program blir Pernilla inbjuden för att ge sin sida av händelsen.

– När vi repade så sjöng Zara "Och vi hatar AIK" och jag kände bara "Va?", Jag är ju gammal AIK:are. Så när det var direktsändning och live så kände jag att, så ska vi inte sjunga, vi ska sjunga "Och vi älskar AIK".

Förutom utvecklingssamtalet med Bosse Andersson så har Pernilla fått mycket kärlek för sitt tilltag under Allsången, från, ja ni kan ju gissa, AIK supportrar.

– Direkt efteråt så fick jag meddelande från en kompis till mig då som är AIK:are som sa att AIK:s forum är fulla med kärlek till dig och de har tryckt upp klistermärken på dig och allting.

Annons

– Som gammal AIK:are blir man ju glad, berättar Pernilla i programmet.

"Inte planerat från SVT:s sida"

Men sen var det ju det där med SVT och public service. Vad får en programledare säga och tycka utan att det blir ett ställningstagande?

Jasmin Dawood berättar att SVT inte stod bakom uttalandena utan att det kom från Pernilla och Zaras håll

- Sareks låt Genom eld och vatten har på senare år blivit ett kulturellt fenomen där låtens text ofta byts ut mot "vi hatar/älskar AIK". Det som skedde i förra veckans program var en tillfällighet och inte planerat från SVT:s sida, berättar hon.

Zara Larsson och Pernilla Wahlgren
Älska eller hata AIK. Det verkade Pernilla Wahlgren och gästande Zara Larsson inte vara överens om.

Något public service ofta försöker vara väldigt försiktiga är varumärkesplacering. Det är därför du ofta kan höra programledare i SVT och SR lägga till fraser som "Sen finns det ju andra märken också" eller "Men det eller det företaget finns också inom samma fält". Ett fenomen som nuförtiden ofta skämtas om och sägs ironiskt i många sammanhang.

Men det finns undantag i regeln kring varumärkesplacering i public service.

– Saker och ting som har en stor igenkänning för publiken fångar vi ibland upp, förklarar Jasmin Dawood.

Annons