Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

SVT:s besked: Lena Olin kan ersättas som diktläsare på nyår

SVT:s besked: Lena Olin kan ersättas som diktläsare på nyår

Lena Olin läser årets Nyårsklockan.
Nu bekräftar SVT planerna för Tolvslaget på Skansen.

När det nya året ska ringas in kommer SVT i traditionsenlig anda köra direktsändning från Skansen. I år är det skådespelerskan Lena Olin som har fått det prestigefyllda uppdraget att läsa Nyårsklockan vid tolvslaget.

Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan
0:43

Efter reklamen: Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

(0:43)

Slå på ljud

Hon är själv uppväxt med programmet och vet vad som väntar. Men trots detta lär anspänningen vara hög, förra året blev ju skådespelaren Reine Brynolfsson klar med dikten 45 sekunder före tolvslaget och det vill Lena Olin garanterat inte vara med om.

– Jag har hört ”Nyårsklockan” deklameras vid tolvslaget sen jag var liten flicka, en fantastisk tradition! Att nu få äran att själv förmedla denna text gör mig så innerligt glad. Och stolt. Dikten känns viktigare än någonsin i dag, sa hon i ett pressmeddelande.

De har läst Nyårsklockan senaste åren

Under 12 år var det skådespelaren Jan Malmsjö som läste Tennysons Nyårsklockan på Skansen, men sedan hans sorti 2013 har SVT årligen bytt ut diktläsaren.

De senaste fem åren har vi sett Reine Brynolfsson, Sofia Helin, Lena Endre, Mikael Persbrandt och Krister Henriksson läsa den berömda dikten och vagga in svenskarna i det nya året.

Reine Brynolfsson

Reine Brynolfsson läste Nyårsklockan i SVT 2021.

Maria Östlin MAO

Just nu: Lena Olin läser Nyårsklockan i SVT: ”Viktigare än någonsin”

SVT bekräftar: ”Några reservplaner”

Nu håller vi alla tummar för att det faktiskt blir Lena Olin som läser nyårsdikten i SVT. Under vintertider är det många som blir förkylda och är oturen framme kan det bli tal om en ersättare.

– Vi har några reservplaner, men sånt håller vi för oss själva. Vi hoppas verkligen att alla håller sig friska och krya, säger Sofie Strid, projektledare för Tolvslaget på Skansen.

Har ni någon ersättare klar?

– Ja, det har vi.

Lena Olin

Lena Olin läser Nyårsklockan i SVT 2022.

Jessica Gow/TT

Foto: TT