SVT:s förbud mot Carina Bergfeldt avslöjat: "Äntligen får jag prata"

31 mar, 2023, 15:00 
AvFelicia Plåt
Carina Bergfeldt
Carina har programlett sin egna talkshow på SVT, sedan 2021.

Carina Bergfeldt är äntligen fri från SVT:s strikta förbud.

Annons

Carina Bergfeldt är en av Sveriges mest framgångsrika journalister och har länge arbetat för SVT. Hon började som USA korrespondent för mediehuset och har sedan 2021 sin alldeles egna talkshow, Bergfeldt. Som även har blivit hyllad av hela svenska folket.

5 snackisar från veckan som gått
5 snackisar från veckan som gått

Har fått kritik

Under den senaste tiden har däremot kritik riktats mot Carina, då hon gjorde reklam för sin nya bok i Icas kundtidning, Stammis. Vilket enligt SVT:s medarbetarpolicy inte är tillåtet när man jobbar under mediehuset.

På SVT:s hemsida kan man läsa att deras huvudregel för medarbetare är att de "inte får medverka i kommersiella sammanhang eller i andra sammanhang som kan sätta SVT:s opartiskhet eller oberoende ställning i fråga." De skriver även att detta är extra viktigt för medarbetare som ses som företrädare för SVT, exempelvis programledare.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons
Carina Bergfeldt
Carina medverkade i tidningen Stammis vilket gjorde att hon fick kritik.

Medarbetare kan därför hamna i en "karantän" som säger hur lång tid dessa regler gäller före och efter de jobbat för SVT. I Carinas fall gäller det fyra veckor före och två veckor efter programmet sänds. Vilket inte blev godkänt när hon medverkade i Stammis.

"Får äntligen prata"

Men idag, 31 mars, var det två veckor sedan det senaste avsnittet av Bergfeldt sändes. Vilket gör att Carina nu är fri från alla måsten och får göra reklam för sin bok, vilket hon är väldigt nöjd med.

Nu lägger hon ut ett Instagram-inlägg där hon visar upp flera tusen exemplar av sin egna bok och berättar om nyheterna.

– Det är fredag och det har gått två veckor sedan jag var i rutan. Det innebär att jag äntligen får prata om min bok som finns ute nu! Vi hörs mer om det efter att jag har signerat 1000 exemplar, skriver hon i inlägget.

Annons

Carinas nya bok "En bra dag att dö: vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet" släpptes den 28 mars 2023.

Annons