Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ted Gärdestads kärlek Anns tunga ord: “Fick inte vården han behövde”

23 okt, 2022, 05:05 
Ted Gärdestads kärlek Anns tunga ord: “Fick inte vården han behövde”
Foto: TT

Nu kommer Ann Zacharias fram med sin bild av Ted de sista åren – vittnar om att han hade behövt mer hjälp...

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

Musikundret Ted Gärdestad behöver knappast en introduktion. Med sina otroliga och kvarlevande låtar är han en stor del av svensk musikhistoria, trots att han lämnade jordelivet 1997.

Utöver att göra låtar som berör rakt in i hjärtat ägnade sig Ted åt andra sysslor de sista åren av sitt liv, några som enligt Ann Zacharias var mindre bra för Ted.

Ann Zacharias började en kärlekshistoria med Ted och levde med artisten under 80-talet. Tillsammans har de barnen Sara och Marc.

Resan utför började när Ted, enligt Ann, indoktrinerades i den nyreligiösa sekten Bhagwan.

– Det var så katastrofalt sorgligt. Ted förmådde inte stå emot det starka grupptrycket. Plötsligt hette han inte Ted längre, utan Upasani. Vi hade svårt att kommunicera med varandra eftersom Bhagwanrörelsen hade förändrat Teds ordbruk. Orden betydde inte längre samma sak för honom som de betydde för mig, det berättar Ann Zacharias för Hemmets Journal.

Annons

Artisten behövde mer hjälp

"När Gärdestad kom hem från en resa till Oregon insåg Ann hur illa det var ställt.

– Jag var den enda som fick röra honom fysiskt. Ingen annan fick ta i honom, inte ens barnen. Då förstod jag att han var jättesjuk. Det blev en chock för mig.

Ann Zacharias tycker inte att den svenska psykvården gav Ted Gärdestad den hjälp han behövde – i stället blev han ”bara neddrogad”.

– De sista åren av sitt liv var han väldigt, väldigt ensam. Han hade inte längre några vänner kvar som hörde av sig till honom. Någon gång i veckan kom han hem till mig och bara satt där en stund.

Zacharias säger att hon inte tror att självmordet 1997 var ett medvetet val – utan att det snarare berodde på att han var så ”tungt medicinerad att han inte visste vad han gjorde”.

Foto: TT

Annons