Therese Alshammar bytte liv helt – berättar om kravet inför "Mästarnas mästare"

04 apr, 2021, 17:00 
AvAnna von Koch
Therese Alshammar

Före detta elitsimmerskan Therese Alshammar har bytt liv helt. För Svensk damtidning berättar hon om karriärbytet, familjelivet och kravet inför "Mästarnas mästare".
– Jag minns absolut inte bara allt som guld- och glitterkantat, säger hon.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 12?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 12?

Med 73 mästerskapsmedaljer, varav två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld är simmerskan Therese Alshammar, 43, en av Sveriges största idrottare genom tiderna. För sina enastående prestationer har Therese prisats många gånger. Hon blev årets Victoriastipendiat, 2000, vann Jerringpriset, 2011 och fick Konungens medalj i 8:e storleken, 2012.

– Det är fantastiskt roligt att kungafamiljen är så engagerade i svensk idrott och jag var alltid stolt när de kom till stora mästerskap, säger Therese, över telefon till Svensk Damtidning.

För drygt fyra år sedan tvingades hon att avsluta den 23 år långa karriären eftersom kroppen sa ifrån och hon inte kunde prestera på topp längre.

Jag minns absolut inte bara allt som guld- och glitterkantat utan också de dåliga sakerna. Men det var en fin resa jag fick vara med om och den har lärt mig mycket, säger hon.

Therese Alshammar bytte karriär

Istället började ett nytt kapitel i Therese liv, bokstavligt, eftersom hon blev barnboksförfattare. I sina två barnböcker Aysa i simhallen och Aysa och lillebror simmar kan hon på ett lekfullt sätt få barn intresserade av hennes favoritsport.

Den lilla flickan i boken Aysa i simhallen är fyra år, lika gammal som Therese var när hon lärde sig simma. Den är illustrerad av Jonas Burman. Foto: Bonnier Carlsen

Det är lite nördigt, men jag tycker om att blanda fakta med fiktion, säger hon.

Det var när Therese läste för sin äldste son Fred, 7 som hon märkte att han blev väldigt påverkad av det han hörde. Han ville exempelvis skrubba golvet med fötterna, precis som Pippi Långstrump och Therese kände att hon kanske borde skriva om simningen på ett pedagogiskt sätt.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

I böckerna finns därför även övningar inskrivna i historien, exempelvis hur man lär sig att flyta, hålla andan och ta sina första simtag.

Det är tips och trix både till föräldrar och barn, säger hon.

Fred hade bara ett krav, att bli inskriven i historien och så fick det såklart bli.

Äter helst veganskt

Namn: Therese Alshammar.

Född: 26 augusti 1977 i Solna.

Bor: I en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Sambon Johan Wallberg, 44, som är simtränare. Barnen Fred, 6, och Ted, 3,5.

Yrke: Egen företagare, har bland en egen kollektion med badkläder för barn.

Äter helst: Veganskt.

Dricker helst: Pinot noir, men i vardagens mest vatten.

Förutom att skriva böcker driver Therese i vanliga fall en simskola för barn och sjuåringen Fred kan givetvis simma. Han är mer eller mindre född i en simhall, eftersom han var med sin mamma på olika mästerskap de första åren. Lillebror Ted, 3,5, är på god väg.

När vi pratar i telefon är det tidig eftermiddag och Therese är på väg i bil för att hämta sina barn på skola och förskola på Östermalm i Stockholm. De ska bland annat äta våfflor på ett café ute vid Waldemarsudde på Djurgården.

Det var deras önskemål för i eftermiddag, säger hon.

Therese tackades av på Eriksdalsbadet under sim-EM 2016 i sällskap av sambon Johan och äldsta sonen Fred. Foto: Jessica Gow/TT

Parets beslut för barnen

Medan Therese var elitsimmare tog hennes sambo Johan Wallberg, 44, ett stort ansvar för sonen Fred under träningar och tävlingar. Nu är det hans tur att göra karriär som simtränare för landslaget, medan hon har huvudansvaret för barnen.

Annons

– Jag tycker personligen att det är ohållbart att båda ska jobba heltid om man har små barn. Vi får jobba en i taget, säger hon.

Men det är ingen uppoffring för Therese, tvärtom.

Från inspelning av tv-programmet "Mästarnas mästare" i Båstad. André Myhrer och Therese Alshammar.

Jag hade längtat länge efter barn när jag blev mamma. Nu vill jag njuta av det och barnen är mitt prio ett. De går alltid först och när jag spelade in Mästarnas mästare var ett av mina krav att jag skulle få ha dem hos mig. Jag har inte sovit borta ifrån dem en enda natt sedan de föddes. Jag är väl lite hönsig, men det kommer en dag när de inte vill vara med mig längre, säger hon och skrattar.

Therese är väldigt intresserad av psykologi och vill vara en positiv inverkan i deras liv.

– Jag tror att det är viktigt att ge dem väldigt mycket närhet och tid i början av deras liv så att de får en stark självkänsla, blir trygga och modiga människor.

Annons

Nu tycker Therese det är roligt att se hur pojkarna har hittat varandra och leker så bra ihop.

– De har knutit an så fint till varandra och det är roligt att se hur de visar varandra respekt och hänsyn. Oj vilken styrka det är att vara en familj, säger hon.

Therese Alshammar och Calle Sterner under hennes medverkan i Let´s Dance.

Varje fredagskväll samlas de fyra hemma i lägenheten för att ha tacomys och titta på film, som sjuåringen har valt. Det avkopplande familjelivet är en stark kontrast till Therese tidigare liv som elitsimmerska. Då innebar fredagarna istället uppladdning inför lördagen och veckans hårdaste pass.

– Jag tränade sex dagar i veckan och vilade på söndagarna. Nu är det så skönt att inte ha någon stress på fredagskvällarna.

Annons
Annons