Tittarna rasar efter inslaget i Efter Fem: "Inte acceptabelt"

08 sep, 2022, 15:09 
AvIbraheem Alsalman

Inslaget väckte känslor!

Annons
5 saker du inte visste om Maria Forsblom
5 saker du inte visste om Maria Forsblom

Svenska hushållen har det kämpigt med de stigande elpriserna. Problemet beror på att Ryssland har stramat åt i leveransen till följd av de hårda sanktionerna efter landets invasion av Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare gått ut och varnat för ett krigsvinter där många hushåll riskerar att leva i kyla när vintermånaderna knackar på.

I dag presenterade regeringen en så kallad ”elräknings-akut”. Det innebär att den som inte kan betala hela sin elräkning får en avbetalningsplan.

– Staten ska erbjuda lån till elhandelsbolagen för att säkra att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till de kunder som har svårt att betala hela sin elräkning direkt, sa finansminister Mikael Damberg vid en pressträff.

Annons

Målsättningen är att ”akuten” ska vara på plats senast när novemberräkningen ska betalas.

Förslaget behöver behandlas i riksdagen, men Damberg framhåller att regeringen vill ”jobba så snabbt vi bara kan”.

Inslaget i TV4 har fått tittarna att rasa

Elkrisen har redan drabbat många hushåll. Samtidigt har vi kunnat se på nyheterna att vissa villaägare har bestämt sig för att sälja eftersom de inte längre kan betala elräkningen.

Nu har ett nytt inslag väckt starka reaktioner och den här gången var det på TV4 Nyhetsmorgon. För enligt Ekots uppgifter vill flera elbolag nu säga upp redan ingågna fasta elavtal. Företagen ska hänvisa till att kriget i Ukraina är en "Force Majeure". Det betyder att det har skett en katastrof de inte kan göra något åt.

Inslaget, som sänds igår onsdag, har fått många tittare att gå i taket.

"Detta är inte acceptabelt! vf har vi ens tecknat ett avtal då en mkt bra fråga! Men helt sjukt att dessa bolag får göra som dom vill fastän dom egentligen inte påverkas av kriget precis som han säger", skriver en person i en kommentar på Facebook.

Annons

"Nej det är definitivt inte Force Majeure då elpriserna började höjas INNAN kriget I Ukraina", lyder en annan kommentar.

Annons