Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tittarna reagerar – efter Nyhetsmorgons inslag: "Urfånigt"

14 jun, 2023, 13:30 
Samuel Björn
Maria Forsblom och Anders Pihlblad med forskaren Johan Swahn
Johan Swahn är forskare i sensorik vid Örebro universitet.

Läs forskarens uppmaning som fick tv-tittarna att reagera.

Annons
Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders PihlbladBrand logo
Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders Pihlblad

Nyhetsmorgon har bjudit på ett antal svenska klassiker genom åren. Vem kan exempelvis glömma när Jenny Strömstedt skulle testa på att woka ostbågar men råkade tappa ner några på spisplattan vilket resulterade i en liten oplanerad ostbågs-brasa i direktsändning. Eller när Steffo Törnquist jetlaggad och förvirrad sminkades i direktsändning efter att han kvällen innan kommit hem från New York. Men alla programinslag är inte lika uppskattade hemma i tv-soffan...

Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon
Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt när de försökte woka ostbågar. Inte helt problemfritt...

Sötare choklad med hjälp av ljud

Under gårdagens sändning var forskaren Johan Swahn i studion för att visa upp hur musik och ljud påverkar smak. Detta gör han genom att låta programledarna Anders Pihlblad och Maria Forsblom testa samma söta choklad till två olika ljud, ena mer dyster och ödesmättat och andra mer lätt och glatt.

Annons

– det smakar mycket sötare tycker jag, säger Anders Pihlblad efter att han testat chokladen till det andra mer glada ljudet.

Johan Swahn forskar i sambandet mellan ljud och smak och förklarar att det finns ett starkt samband mellan hur vi äter och hur vår hjärna tar in intryck genom hörsel, samt att detta går att utnyttja.

– Du kan använda frekvenser och ljud för att styra smakupplevelsen. På så sätt kan du sänka sötman på saker som är onyttiga och så adderar du ljud och frekvenser istället, för hälsan helt enkelt, berättar han i programmet.

Johan Swahn
Johan Swahn menar att ljud kan användas som ett hälsosammare substitut till olika sötningsmedel.

Ett annat tips Johan kommer med är att göra något som vi flesta fick lära oss att sluta med redan som små barn, att tugga med öppen mun.

Annons

– Det som händer när du äter med öppen mun är att krispigheten förstärks. Det har visat sig att om du äter något krispigt och har krispigt ljud i högtalarna ökar det gillandet och krispigheten för det man äter, säger han.

Ilskna reaktioner från tittarna

Inslaget har under morgonen väckt många arga reaktioner från tittarna som inte verkar uppskatta informationen lika mycket som programledarna i studion.

"Trams!😂" skriver en person på nyhetsmorgons sociala medier. Och personen får snabbt medhåll från en annan tittare, "ja vilket trams 🤡🤡🤡" skriver hen.

På en kommentar om att det var ett urfånigt inslag svarade en annan person "instämmer i ditt inlägg, Inslaget verkar vara utfyllningsinslag för att ta upp programtid. Kände inget engagemang i detta programinslag!"

En tredje motsäger sig kort och gott det som Johan Swahn presenterar i programmet. "Nej…vi äter inte med öronen.." skriver personen.

Annons