Tittarnas larm inför Nyhetsmorgons ändring – uttrycker stor oro

09 okt, 2022, 08:00 

Nu undrar många hur det här egentligen ska bli...

Annons

Varje morgon slår hundratusentals svenskar på kaffekokaren, och Nyhetsmorgon. Det omåttligt populära programmet har rullat i rutan i 30 år – och nu är det dags för förnyelse.

Men många tittare är oroliga för hur det ska bli när rutinerna rubbas, och är inte rädda för att uttrycka sina farhågor.

Snodde tittare från SVT

När Nyhetsmorgon sände sitt första avsnitt var det inte många som visste vilken succé det skulle komma att bli. Programmet hette till en början Gomorron, och det var en aningen vågad satsning från kanalen.

Bengt Magnusson och Malou von Sivers ledde det första programmet och TV4 som under tidigt 90-tal haft en kämpig start med att etablera sig på tablån gjorde storartad succé. Det här skakade om grannkanalen SVT, vars egna morgonprogram som bara sändes på helger plötsligt fick konkurrens.

Recept.se Nyhetsbrev

– Innan TV4 var det ju ingen konkurrens i tv. Go'morron Sverige hade funnits sedan slutet av 70-talet på lördagarna. Då hade man väl tyckt att man hade herraväldet över morgnarna och inte brytt sig om vardagarna. Så kom TV4 och de visade ju snabbt att det här var en tid där det fanns tittare, har SVT-profilen Lennart Persson berättat för Svensk Dam.

Annons

Sedan dess har Nyhetsmorgon varit det självklara valet för många på morgonen, och även SVTs morgonsatsningar har varit framgångsrika. Men inget program verkar lyckas med att putta ner TV4 och Nymo från morgon tv-tronen.

Tittarnas oro

Nu är det alltså dags att fräscha upp programmet, för att räcka i minst 30 år till, och det sker redan på måndag. Det gör genom att förlänga sändningen på veckodagar med två timmar, från 05:45-12:00.

Vid tio-snåret byts programledarparet i studion ut, och ett annat tar vid och går i mål. Men en del tittare verkar oroliga. I Nyhetsmorgons kommentarsfält uttrycker man en oro, dels över hur programledarna ska orka – men också över att det kommer bli svårt att fylla programmet.

Vissa menar att förlängningen bara ger utrymme för mer reklampauser.

"Lite orolig dock att ämnena inte räcker till utan det blir krystat och väldigt mycket reklam."

"Det är inte många vettiga minuter nu från 5.45 - 7.00. Hur ska ni fylla programmet?? Mera reklam"

Annons

"Jaha, då blir det ytterligare 45 minuter reklam på 2 timmar. Tråkigt."

"Kommer ni att bli fler? Hur ska ni annars orka?"

"Herregud hur ska ni orka kära ni?"

Foto: TV4

Annons