Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tom Alandhs bråk med SVT – orden som fick honom att hoppa av för gott

21 apr, 2024, 11:00 
Tom Alandh
Björn Lindahl/ Aftonbladet / TT
Tom Alandh har hoppat av SVT – nu berättar han mer om sin bojkott.
Annons

I januari kom beskedet om att en epok i svensk tv-historia var över. Efter över 50 år inom public service skulle dokumentärnestorn Tom Alandh sluta på SVT.

– För mig att jobba under de här fantastiska åren på SVT… det har varit ett jobb, jag har tyckt om att gå till jobbet och haft svårt att gå därifrån. Karriär… jag är glad över allt det som varit bra på SVT; arbetskamraterna, friheten, möjligheterna, resurserna som alltid funnits. Public service är en garant för hederliga program, sa Tom i en intervju med Aftonbladet.

Anna Lindmarkers ärliga känslor över att lämna TV4Brand logo
Anna Lindmarkers ärliga känslor över att lämna TV4

Därför hoppade Tom Alandh av SVT

Tom Alandh
Tom Alandh – sicken legendar!Björn Lindahl/ Aftonbladet / TT

Men nu har vi fått reda på mer om skilsmässan mellan Tom och SVT. I en essä för Expressen Kultur avslöjar 79-åringen att han är missnöjd med riktningen som kanalen tagit när det gäller just dokumentärer.

Annons

"Sista dagen på jobbet var det redaktionsmöte. Man skulle prata om 'hur bygga karaktär i dokumentärfilm? Hur få en karaktär att utvecklas under gång, hur få en karaktär att gnistra om så bara i sin lilla biroll?' Hon som var inbjuden att berätta om detta var Maria Fredriksson, regissör bakom den Guldbaggeprisade ”Miraklet från Gullspång”, skriver Tom.

Tom Alandh vägrade gå på mötet

Tom berättar om hur metoden framstår som helt främmande för hans del. Han vill observera verkligheten – inte forma den.

"Efter 54 år på SVT var inte ett möte det sista jag ville gå på innan jag checkade ut, det har ju blivit rätt många möten genom åren som mycket sällan berikat kreativiteten. Dessutom: vad är en karaktär i en dokumentär? Dokumentärer berättar ju om människor, karaktärer finns i spelfilm. En betydelsefull skillnad tycker jag, och eftersom ordet människa inte ens nämndes i inbjudan blev det inget sista möte för mig", skriver han.

Annons