Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tommy Körbergs besked om hälsan: "Är inne på tredje akten"

27 dec, 2023, 12:00 
Louise Wibergh Lenti

Med en dosett full av mediciner har en ny sorts ödmjukhet infunnit sig hos Tommy Körberg.

Annons
Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagarBrand logo
Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagar

Om 2023 har bevisat något så är det att få saker kan stoppa allas vår folkkäre Tommy Körberg från att gå upp på scenen.

Respirator i fem dygn

Tommy har tidigare haft problem med hälsan. För tre år sedan genomgick han en stor hjärtoperation där han åkte på en elak bakterie som satte sig på hjärtat. Han tvingades ligga fem dygn i respirator och musklerna i kroppen försvagades. Det var en lång och kämpig väg tillbaka med flera dramatiska veckor på sjukhus där han fick lära sig att gå på nytt.

Envis som han är såg han däremot till att bli bra nog att stå på scenen så fort som möjligt – vilket han lyckades med.

Tommy Körberg, kungen Silvia
Tommy Körberg, pigg och uppe på benen igen, får hedersmedaljen Litteris et Artibus av kungen och drottningen i februari 2023 för sina framstående konstnärliga insatser inom musiken.

Det såg ut som att faran var över och Tommy jobbade på. Han var mitt uppe i sin turné "Grande finale" i somras där hälsan däremot tog en helvändning till det sämre igen.

Annons

Tommy Körberg: "Tvungen att springa ut"

Bland kullerstenar och rosbuskar ekade Tommys kraftfulla stämma i Visbys ljumma sommarkväll. Mitt i konserten kände han däremot att något var fel. Riktigt fel.

–Jag var tvungen att springa ut och bad gitarristen spela på. Jag gick ut och spydde och fortsatte sedan konserten sittandes på en stol, berättar Tommy för Aftonbladet.

Det var ryggen som ställt till det. Direkt efter konserten åkte han in till Visbys lasarett där det konstaterades att samma elakartade bakterie som sist hade letat sig in i ryggen. Tommy sattes på antibiotika omedelbart.

Tätt därefter fick han åka ambulansflyg till Stockholm där de hade rätt röntgenapparater för att kunna kontrollera hans pacemaker bättre. Han lades in på Södersjukhuset där han blev kvar i två veckor.

Repeterade med antibiotikapump i halsen

Tommy Körberg mår som bäst när han får stå på scenen och det var därför viktigt för honom att få komma tillbaka så fort som möjligt. Premiären av musikalen Änglagård var runt hörnet och det tänkte han inte missa.

Annons

I en intervju med Aftonbladet berättar Tommy och hustrun Ann-Charlotte om de drastiska åtgärderna som krävdes för att Tommy skulle kunna vara med under repetitionsdagarna:

– Han hade ju en pump med antibiotika och en infart i halsvenen som pumpade in det under dygnets alla timmar, berättar Ann-Charlotte.

– Läkarna var rädda för att bakterien som hade satt sig på ryggen skulle flytta sig till hjärtat. Därför satte de infarten så nära hjärtat som möjligt om bakterien skulle angripa det, fyller Tommy i.

Repetitionerna gick bra och Änglagård blev en riktig dundersuccé. Föreställningen spelas nu för fulla hus kväll efter kväll och är så populär att den även blivit förlängd till våren 2024.

Tommy Körberg, Ann-Charlotte Körberg
Tommy Körberg tillsammans med sin älskade fru och stöttepelare Ann-Charlotte Körberg vid sommarstället utanför Trosa.

Tommy Körberg: "Det är livets gång"

Idag är den elaka bakterien äntligen borta men Tommy äter fortfarande en värktablett före varje föreställning.

Annons

– Det är för att jag fortfarande har ont i ryggen. Jag tar även en Berocca för att hålla mig pigg, förklarar han för Aftonbladet.

Han berättar även att han numera har en dosett för alla mediciner som behöver tas.

– Jag får sitta och sortera alla mediciner i ordning. Det blir en stunds terapi och då inser jag att jag är inne på tredje akten, konstaterar Tommy.

Åldrandet gör sig påmint men Körberg hänger inte läpp för det. Han vill snarare utnyttja den tid han har.

– Det är ingenting att göra åt, det är livets gång. Men därför är jag så noga med att göra saker bra och inte hålla på att larva mig. Det handlar till exempel om att göra det jag gör på scenen så bra som möjligt, säger han.

Foto: TT

Annons