Tony Irving gjorde konkurs och blev hemlös: ”Jag spårade ur”

Tony Irving kom på fötter igen tack vare en kollega.

Olle Sporrong/EXP/TT
Dansprofilen Tony Irving blev stjärna över en natt när han fick uppdraget som domare i Let´s Dance, men klarade inte av att hantera sin nyvunna stjärnstatus och situationen gled honom ur händerna. Till slut hade han 13 miljoner i skulder.
503 Service Unavailable

Många drömmer om att bli stjärna över en natt. Men det är inte inte alltid så enkelt att hantera plötslig framgång. Fråga bara dansprofilen Tony Irving, 55. Det plötsliga kändisskapet gav honom hybris.

– När Let’s dance kom igång så hade jag en dansskola och var precis på väg att öppna min andra, men när jag kom in i rampljuset så spårade jag ur lite grann. Mitt ego blev större än mitt verkliga jag, säger TV4-profilen i podcasten Fundamentalt.

”Allt var ett luftslott”

Affärsidén var att han själv skulle fokusera på att bygga upp varumärket Tony Irving, medan en annan person skulle leda företaget och bygga upp en franchiseverksamhet med dansskolor över hela Sverige. Men när Tony efter några år ville få ut lön från bolaget förstod han att det var ett luftslott:

– Siffrorna stämde inte ett dugg, jag fick ett stort wake up-call. Vi hade nästan 13 miljoner i saknade pengar och skulder.

Men det var inte i första hand pengarna som bekymrade Tony , utan kändisskapet.

Plötsligt var Tony irving efterfrågad på mer än ett håll; här med Arja Saijonmaa i Rampljus.

Karin Trnblom/TT

– När jag fått veta allting var det en skam, ”hur kommer alla att reagera när de får veta att Tony Irving har det så här?” Jag var fortfarande i det här egospåret, berättar han i Fundamentalt.

Stjärnan blev i princip hemlös. I ”Fundamentalt” berättar Tony Irving att han bodde på soffan hemma hos en väninna i över sex månader, samtidigt som han fortsatte att vara Let’s Dances största stjärna. Idag har Tony Irving dock fast mark under fötterna igen, tack vare en kollega. Lyxfällans programledare Mattias Andersson blev hans räddning. Han fick Tony att sluta skuldbelägga både sig själv och andra inblandade.

Konkursen var oundviklig

– Mattias tog mig åt sidan och sa: ”Okej, sluta skylla på dig själv, sluta skylla på andra, du har den här situationen, hur ska du fixa den?” Han hjälpte mig att komma på fötter.

Men konkursen kunde han inte undvika. Irving berättar att han sålde både bil och lägenhet för att kunna betala löner, skulder till underleverantörer och till dem som köpt danslektioner men inte fått dem.

– Det tog nästan tre år att få ordning på allting, säger han.

Konkursen fick honom dock att tänka om i sina livsprioriteringar.

– Det blev också min räddning, för det tvingade mig att landa på fötterna. Att ta mitt ansvar, men också att se vem jag vill ha i min omgivning, vad jag vill ha för livsstil, säger Tony Irving.

LÄS MER: Östermalmsladyn Tone Oppenstams liv efter fängelset: "Aldrig säker"

LÄS MER: Miljonstriden i familjen Wahlgren-Ingrosso – okända syskonet

LÄS MER: Pernilla Wiberg flydde Sverige med miljonerna – nya livet med kärleken