Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tony Irving om tidigare äktenskapet - med en kvinna: "botemedel mot homosexualiteten"

04 aug, 2023, 21:10 
Samuel Björn
Tony Irving
Tony Irving har varit med i Let's Dance-juryn sedan starten 2006.

Tony Irving berättar om motståndet mot hans sexualitet, både utifrån och inifrån.

Annons
Tony Irving: ”Längtar efter att säga hur dåligt de alla börjar”Brand logo
Tony Irving: ”Längtar efter att säga hur dåligt de alla börjar”

Tony Irving är efter alla sina år i Let's Dance-juryn en av Sveriges mest älskade tv-personligheter.

Men livet har inte alltid varit enkelt för den engelsk-födda dansikonen. Som ung man uppfödd i 70- och 80-talets Manchester var hans sexualitet som homosexuell man ständigt ifrågasatt, både inifrån som utifrån.

Tonys Nostalgiska resa

I programmet Tareq Taylors matresa beger sig Tony Irving och just Tareq Taylor till Manchester för att testa på engelsk matkultur.

Resan till sin hemstad väckte många minnen hos Tony, inte alla positiva. När han klev in i stadens lokala kyrka kastades Tony tillbaka i tiden.

– När jag kom in dit var det som att en tyngd föll över mig och jag kände mig plötsligt som en liten pojke igen. Då ville jag bara därifrån. Jag trodde jag var förbi de känslorna och att jag hade läkt och var hel, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Det var på just den platsen som Tony började känna ett självhat mot sin sexualitet och gick in i ett dubbelliv.

– Ja, jag gick till prästen varje söndag efter att vi sjungit med kören. Han pratade med mig hur jag borde bete mig, att min sexualitet var en synd och att jag borde tänka på mina föräldrar och deras vänner, berättar han.

Tony Irving
Tony Irving hade svårt att hantera de yttre och inre fördomarna som fanns mot homosexualitet under hans uppväxt.

"Skulle bli som en Alvedon"

Tony fick höra från såväl prästen som hans pappa att hans sexualitet var äcklig och att det ända botemedlet mot hans inre känslor skulle vara att gifta sig med en kvinna.

De runt honom hjärntvättade honom så pass mycket att han själv började tro på det de sa. När han till sist gifte sig med en kvinna som 17-åring trodde han att det skulle ändra hans känslor.

Annons

– Jag trodde giftermålet skulle bli som en Alvedon, mitt botemedel mot homosexualiteten. Men redan innan vi kom hem från smekmånaden upptäckte jag att det inte funkade. Vi hade aldrig haft sex innan, men jag kunde ändå få kroppen att funka.

Tony märkte rätt snabbt att det inte blev så som hans pappa hade sagt till honom, äktenskapet med kvinnan kändes fel och han insåg att det inte skulle hålla i längden.

– Det blev väldigt obekvämt mellan oss. Vi var gifta i nästan tre år, men skildes sedan för att jag ville komma ut. För mig blev det också en intern konflikt. Jag förstod att äktenskapet inte var något botemedel, samtidigt ville jag inte vara homosexuell.

Idag är Tony Irving en öppet stolt homosexuell man, sedan åtta år tillbaka är han också gift med sitt livs kärlek Alexander Skiöldsparr. Med tiden har också relationen till hans pappa blivit bättre.

Tony Irving
Tony Irving under Pride-paraden i Stockholm 2019.

Några år efter pappan sa upp kontakten med Tony för att han öppet kom ut som homosexuell hittade de tillbaka till varandra. Nu har pappan till och med varit med och gått i Pride paraden en gång med sin son och satt dessutom längst fram i kyrkan när han gifte sig med sin man.

– Jag trodde aldrig jag skulle ha den relation som jag har med min familj idag. Och jag trodde aldrig jag skulle få gifta mig och kunna leva öppet i en småstad och att alla på vår gata accepterar att det bor två karlar där som är gifta som vilka andra som helst. Det går inte en dag utan att jag vaknar och tänker på hur tacksam jag är. Jag har ett drömliv, säger Tony Irving till Aftonbladet.

Annons