Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista ändringen i Melodifestivalen: ”Tror inte tittarna märker av det”

31 jan, 2024, 19:00 
Vendela Lönnqvist
Vad tycker du om ändringen?
Vad tycker du om ändringen?TT
Det blir ett annorlunda musikprogram i år... Kommer du märka av det?
Annons

På lördag går startskottet årets upplaga av Melodifestivalen.

Inför den första deltävlingen i Malmö är det mycket som behövts falla på plats – och det jobbet avgörs av projektledaren Anders Wistbacka.

För honom har det varit knepigt bakom kulisserna, inte minst med det rådande världsläget och den ökade inflationen som satt sina spår i årets budget.

Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024Brand logo
Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024

Tuffa beskedet för Melodifestivalen – så förändras programmet

För detta års musikprogram har krävt en del förändringar, även om det finns lite mer till övers 2024 än det fanns för budgeten 2023. Men knappast märkbart, menar Wistbacka.

— Det är tufft, inte bara för SVT utan för hela tv-branschen. Vi måste anpassa oss, men jag hoppas och tror att tittarna inte ska märka så mycket av det. Att det inte ska kännas som att det är en billigare produktion, även om den de facto är det.

Annons

Semifinalen påverkas av förändringar

Den minskade budgeten är inte den enda ändringen i årets musikprogram.

Semifinalen, även kallad Andra chansen, har istället krympts till ett moment i sista deltävlingen och antalet bidrag blir 32 istället för 82 – även det en utmaning.

— När vi fattade beslutet visste vi att det skulle vara en utmaning. Vi kommer att utvärdera hela upplägget och märker vi att något inte var bra så får vi göra om det naturligtvis. Vi har alltid stenhårda krav på oss från programledningen att leverera tittarsiffror, säger Anders Wistbacka till Nyheter24.

Annons