Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trots tittarnas önskan – Babben Larsson utesluten som julvärd

03 okt, 2023, 18:30 
Louise Wibergh Lenti
Babben Larsson
I en intervju med Svensk Damtidning berättar Babben om upplevelsen att vara julvärd och den stora förändringen som väntar.
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Hon är älskad av svenska folket som komiker, skådespelare, sångerska och inte minst programledare för tittarsuccén Bäst i test.

Barbro ”Babben” Larsson presenterades som årets julvärd i SVT i november 2022. Inledningsvis var det spridda reaktioner, vissa tyckte att valet var klockrent medan andra hellre ville se någon annan.

Sen kom sändningen på julafton och skeptikerna tystnade. Hyllningarna vällde in både under och efter programmet och hon jämfördes med självaste Arne Weise. Bättre respons går nog inte att få som julvärd.

Efteråt var det många tittare som krävde att SVT skulle ändra sin rotationsregel och låta Babben vara julvärd i år igen.

För Svensk Damtidning berättar nu Babben om hur det kändes att vara julvärd och om den stundande flytten från SVT till TV4.

Babben Larsson
Glada miner när Babben Larsson presenterades som julvärd!

Babben Larsson: ”Inget självklart beslut”

I 7 säsonger har Bäst i test spridit glädje i hushållen och bidragit till ett ökat lekintresse hos svenskarna. Programmet fortsätter även 2024 men flyttas då från SVT till TV4 efter att priset på programlicensen höjts av de brittiska formatägarna. Enligt SVT:s programdirektör Eva Beckman var prishöjningen alldeles för stor för att det skulle vara försvarbart för SVT att betala och då tog TV4 över.

Annons

Babben, som haft SVT som sin arbetsplats i över 30 år, behövde ta sig en ordentlig funderare men bestämde sig till sist för att fortsätta att vara programledare för Bäst i test. Även om det är för en annan kanal.

– Det är ju lite nostalgi att lämna, det måste jag säga. Det var inget självklart beslut heller utan jag gick nog och funderade ett halvår faktiskt innan jag ändå kände att det är så väldigt väldigt roligt att jobba med Bäst i test och därför beslöt jag mig för att flytta med programmet, säger hon.

Än har hon inte skrivit kontrakt på några andra program på TV4 utan börjar med Bäst i test och ser hur det går.

Därför blir Babben Larsson inte julvärd i år

När Babben ser tillbaka på hur det var att vara julvärd blir hon alldeles varm i rösten.

Annons

– Jag är stolt över det jag gjorde. Det kändes bra. Trots att jag satt själv där med kamerateamet så kände jag ändå att jag på något sätt fick kontakt med tittarna och att de fick kontakt med mig.

Hon skrattar blygsamt åt jämförelserna med Arne Weise men har en stolthet i att hennes tilltal landade så väl, speciellt för de som av olika anledningar spenderade julen ensamma.

– Det är ju för dem man sitter där hela dagen. Det kändes jättebra att det var så många som hörde av sig och var nöjda med att det blev en bra jul för dem tillsammans med mig, säger hon.

Babben Larsson
Babben tänder ljuset på julafton och sprider lite extra värme till de som satt ensamma.

Publikens önskningar på en favorit i repris kommer däremot inte bli uppfyllda. Babben förklarar:

– Det verkar ju vara lite så i Sverige att du jobbar liksom inte på två kanaler samtidigt så på det sättet tror jag att SVT absolut kommer att använda sig av någon som är kvar på kanalen även nästa år, det tror jag.

Annons

Även om Babben är aktuell i SVT nu under hösten med programmet ”1 mot Sverige” tror hon inte att hon skulle få frågan. Hon tror dessutom på att det är bra med en rotation av julvärdar så att det blir lite olika varje år.

När hon får frågan vad hon skulle svara om hon blev erbjuden att vara julvärd igen blir det tyst en lång stund.

– Jag vet faktiskt inte, säger hon till slut och skrattar högt.

Hon fortsätter:

– Det hade varit svårt att sätta sig i år igen och försöka nästan leva upp till förväntningar som man inte riktigt vet hur stora de är. Det är ju också svårt.

Foto: TT

Annons