Turbulensen på kändiselitens fest – kritiken väller in

Turbulensen på kändiselitens fest – kritiken väller in

När Micael Bindefeld fyller 60 år finns det ingen ände på lyxen. 142 personer från kändiseliten flögs ner till Tel Aviv för att njuta av fem dagars festande. Nu väller kritiken in mot partiledarna som prioriterar nöje före politiken.

Ett stort antal kändisar möttes tidigt på Arlanda den 18 september för att flygas till en “okänd destination” med anledning av Micael Bindefeldts 60-årsdag. I det chartrade planet hade Micael Bindefeld med sig regissören Måns Herngren och programledaren Sofia Wistam som reseledare.

Expressen avslöjade att den “okända destinationen” som kändiseliten begett sig till var israeliska Tel Aviv. Med på resan fanns bland annat Jonas Gardell, Lisa Nilsson och Carola Häggkvist. Totalt hade Micael Bindefeld bjudit in 142 personer för att fira sin födelsedag. En av gästerna stod dock ut från de andra, och hon var även en av de första som klev in på Arlanda, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

När Ebba Busch Thor klev ombord på flygplanet publicerade hon ett inlägg på Instagram, där hon kritiserade Stefan Löfvens prioriteringar i höstbudgeten.

“Idag presenteras regeringens höstbudget, och Stefan Löfvens enskilt största satsning och reform i höstens budget är att sänka skatten för de som tjänar allra mest. Det är fel prioritering i det här läget. Vi föreslår att pengarna som de rödgröna använder för att avskaffa den så kallade värnskatten i stället ska gå till fler poliser, fler rättegångar, fler sjuksköterskor, fler operationer, fler äldreboenden och fler händer i hemtjänsten.”

Ebba Bush Thor

För samtidigt som Ebba tog på sig solhatten och begav sig mot Tel Aviv tillsammans med Carola som resekompis, lade regeringen förslag till stadsbudget på riksdagens bord. Och kritiken har varit hård mot Ebba Busch Thor som istället för att delta i en av årets största politiska händelser begav sig mot en fem dagar lång kändisfest i Israel.

Bor på lyxhotell i Tel Aviv

Finansminister Magdalena Andersson uttalar sig om Ebba Busch Thors resa till Tel Aviv:

– Det var hon som tyckte att man skulle prioritera. Hon prioriterar väl som hon vill.

De flesta i gruppen bor på lyxiga hotell Jaffa i Tel Aviv, där rummen kostar minst 5 000 kronor natten. Bindefeld säger att han betalar resa och uppehälle för alla deltagarna i firandet som pågår från onsdag till söndag. Men Ebba Busch Thor är förtegen angående vem som betalar hennes resa.

– Jag ger inga intervjuer på privat resa. Tack så mycket, fick Expressens reporter till svar.

Micael Bindefeld.

Micael Bindefeld.

Joel Stade, politisk sakkunnig i Regeringskansliet, skriver om Ebba Busch Thors resa på Twitter.

”Vad tråkigt att svensk finanspolitik inte är tillräckligt spännande för att engagera kristdemokraternas partiledare. Fest med ‘kändiseliten’ var uppenbarligen viktigare än skatter och prioriteringar.”

Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni reste till Tel Aviv

Trots kritik från höger och vänster begav sig både Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Tel Aviv dagen efter Ebba Busch Thor för att ansluta till festen.

En expert menar nu att det bör utredas om det är lagligt för partiledarna att delta.

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk, säger juridikprofessorn Claes Sandgren, tidigare ledamot av Internationella Juristkommissionen i Genève och före detta ordförande för Institutet mot mutor.

Ulf Kristersson

Ulf Kristersson anslöt till Tel Aviv tillsammans med Nyamko Sabuni.

Lena Mellin, krönikör på Aftonbladet, skriver idag om partiledarnas val att delta i Micael Bindefelds fest i Israel. Hon ger tre anledningar till varför valet är omdömeslöst av Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni.

“För det första har de viktigare saker för sig just nu än att lägga flera arbetsdagar på att fira Micael Bindefeld. Det är inte bara det egna partiets skuggbudget utan också de pågående samtalen om att stävja gängbrotten. De har av Ulf Kristersson satts högst upp på den politiska dagordningen – i alla fall tills han fick roligare saker för sig.”

“De åker dit för att frottera sig med andra kända människor”

Lena Mellin fortsätter med att skriva att Micael Bindefeld inte tillhör partiledarnas närmaste vänkrets.

“För det andra är det svårt att tro att Micael Bindefeld tillhör Busch Thor, Kristersson eller Sabunis närmaste vänkrets. Partister umgås i princip bara med andra partister. Anledningen till att de åker till Israel är alltså inte att en kär vän fyller jämnt. De åker dit för att frottera sig med andra kända människor, exempelvis Carola.”

Till sist avslutar hon med att ironisera partiledarnas predikan om att alla ska jobba.

“Ett tredje skäl till partiledarnas pr-katastrof är att de predikar att alla ska jobba. Alla som kan ska arbeta och i sann luthersk anda bidra till samhället. Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Några av Micael Bindefelds gäster i Tel Aviv:

Anja Pärson

Bathina Philipson

Carola Häggkvist

Camilla Läckberg

Christer Lindarw

Charlotte Perrelli

Ebba Busch Thor

Filippa Rådin

Jonas Gardell

Lena Philipsson

Lisa Nilsson

Mark Levengood

Martina Bonnier

Mona Sahlin

Måns Herngren

Orup

Pernilla Wahlgren

Sofia Wistam

Simon Sköld

Sarah Dawn Finer

Tomas Ledin

Viveca Sten