Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna från Melodifestivalen stoppades – händelsen tittarna inte fick se

17 feb, 2024, 20:24 
Här är vad tittarna inte fick se.
Annons

Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen har gått av stapeln – och taket lyftes i Vida Arena! Det var Cazzi Opeia och Jacqline som kammade hem två biljetter raka vägen till final.

Carina Berg bjöd som vanligt på skrattfest, denna gång förstärkt av vännerna Carolina Gynning och Christine Meltzer. Men det finns en sak som tittarna inte får se.

✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!Brand logo
✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!

Carina Bergs skämt i Melodifestivalen stoppades

Det hela rör nämligen ett skämt som både Aftonbladet och Expressen rapporterade var med under fredagens genrep – men som stoppades och ströks till sändning.

Skämtet framfördes av Carina Berg när rösterna skulle presenteras, och var en blinking till Liberala riksdagsledamoten Martin Melins uppmärksammade uttalande gällande visitationszoner och misstänksamma klädslar.

Annons

– Alla som går runt med Gucci-kopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär Gucci-kopiakepsar, sa Melin då.

Precis det tog Berg fasta på, och skojade om. Enligt Aftonbladet löd skämtet som följande, när hon presenterade rösterna för åldersgruppen 45-59:

– Här hittar ni mig och Martin Melin till exempel. Han kanske sitter i Guccikeps-kopia och röstar.

Martin Melin
Martin Melin.Henrik Montgomery/TT

Händelsen tittarna inte fick se i Melodifestivalen – kanalens svar

När tidningarna pratade med Carina Berg efter programmet, kom frågan om otillbörligt gynnande på tals. Alltså den strika regel som säger att SVT och public service inte får göra reklam och nämna specifika varumärken. Carina Berg konstaterade att skämtet kommer "ryka", medan Anders Wistbacka, projektledare, inte var lika bestämd:

Annons

– Jag ska gå upp och prata manus med redaktionen. Är det just en Guccikeps som är skämtet, att det är viktigt att det är just en Guccikeps, då är det okej. Men om det bara är vilken keps som helst då är det inte okej. Så det är en gränsdragning och man får göra en bedömning från fall till fall helt enkelt, sa han till Aftonbladet.

Men när sändningen väl drog igång på riktigt var skämtet de facto borttaget – och alla tv-tittare missade det hela. Publiken som var på plats under det första genrepet däremot, fick höra det "förbjudna" skämtet, och i sändning var det ett reklamfritt skämt.

Foto: SVT

Annons