Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

TV4-kocken Erik Videgård i jättebråk – anklagas: "Orkar inte längre"

06 apr, 2022, 22:00 
https://image.svenskdam.se/image-8242143?imageId=8242143&width=1320&height=1320&cropw=49.3&croph=36.55&x=23.24&y=14.1
Jacob Johannesson
Jenny Alversjö och Erik Videgård.

Erik Videgård är inne i ett stort blåsväder. TV4-kocken anklagas för plagiat.

Annons
5 saker du inte visste om Maria ForsblomBrand logo
5 saker du inte visste om Maria Forsblom

Tv-kocken Erik Videgård är en av Sveriges största krögare och syns bland annat ofta i Nyhetsmorgon tillsammans med programledarna Steffo Törnquist, Jenny Alversjö och Sofia Geite. Han har också drivit profilerade restaurangen East och Akvarium i Stockholm. Men nu är Videgård inne i ett stort blåsväder.

År 2015 släppte Videgård boken "Facing heaven" genom förlaget Natur & Kultur. Nyligen släppte han en ny bok, ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare”, som gavs ut av Mondial Förlag.

Nu hävdar Natur & Kultur att den nya boken är till stora delar ett plagiat av "Facing heaven". Expressen skriver att 120 sidor har plagierats rakt av.

Erik Videgård i jättebråk – anklagas för plagiat

Förlaget har nu stämt Mondial och kräver att alla exemplar av boken dras tillbaka, samtidigt som ett skådestånd på 100 000 kronor ska betalas. Mondial väljer nu att dra tillbaka boken, efter önskemål från huvudpersonen själv.

Annons

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att gänget på mitt gamla förlag skulle dra i gång en sådan här process över bilder som togs för över sju år sedan, säger Videgård i en kommentar till beslutet.

Tv-kocken fortsätter:

– Jag orkar inte längre. Jag mår oerhört dåligt av att mitt förlag, Mondial, ska få klä skott för detta och att några gamla bilder ska sätta dem i en juridisk process som får mig att framstå som en tjuv.

Simon Brouwers, vd på Mondial:

– Vi respekterar givetvis Eriks beslut, och hoppas precis som honom att alla parter kan lägga denna tråkiga historia bakom sig – och att tvisten kan nå en lösning bortom en segdragen rättsprocess som innebär en ytterligare påfrestning för Erik.

Foto: TT.

Annons