TV4-legendaren tvingas bort från rutan: "Väldigt surt"

Anki Edvinsson

Anki Edvinsson blev "väder-Anki" med hela svenska folket genom TV4:s Nyhetsmorgon. Men efter mer än 20 år i TV-rutan tvingades hon bort. Nu berättar Anki att hon känt sig sviken av kanalen.
Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

På 90-talet hade Anki Edvinsson landat ett jobb i receptionen på TV4. Det dröjde inte länge innan hon fick ett extraknäck – plötsligt erbjöds hon ett jobb som "väderflicka".

– De sa till mig ”du är ju här varje dag, kan inte du testa?” och jag tyckte det lät kul. Jag satt i receptionen på dagarna och körde vädret på kvällarna. Sedan plockade ”Nyhetsmorgon” upp mig och då blev jag plötsligt väder-Anki, säger Anki till Aftonbladet.

Extraknäcket ledde till en lång TV-karriär. Efter att Anki slutat på Nyhetsmorgon tog hon jobb som programledare för bland annat “När och fjärran” och “Ordleken”.

Men lika hastigt som Anki fick TV-jobbet togs det ifrån henne – 2014 tvingades hon bort från rutan.

Anki Edvinsson förlorade jobbet – blev författare

2012 flyttade Anki till Umeå för kärlekens skull. Hennes man bodde där med två barn, så hon fick lov att flytta på sig, har hon sagt till Femina.

I Umeå jobbade Anki som reporter och programledare på TV4:s lokalnyheter. Där trivdes hon bra, men efter två år valde TV4 att lägga ner sina lokalnyheter.

Anki, som då plötsligt stod utan jobb, sadlade då om helt. 2018 kom hon ut med sin debutroman "Lust att döda".

– Jag hade känt att jag skulle byta och lämna tv-branschen, men det hade inte blivit av, livet rullar på. Men när det skedde så tänkte jag att nu ska jag ta tag i min dröm, har Anki sagt till Femina.

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

Anki Edvinsson kände sig sviken av TV4

I efterhand kan Anki erkänna att hon känt sig sviken av sin tidigare arbetsplats, TV4.

Till exempel var det inte helt odramatiskt när hon slutade som "väderflicka" för TV4. Kanalen hade då bestämt sig för att endast ha utbildade meteorologer i rutan, och Anki fick gå.

– I början kändes det väldigt surt, jag såg TV4 som min familj. Jag hade lite av en identitetskris, jag var så otroligt förknippad med väder-Anki och folk förväntad sig att jag skulle vara den här glada, skrattande tjejen. Det gjorde ont i mig, men när jag fick lite distans kunde jag förstå varför de gjorde så, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: "Väder-Ankis" tuffa kärleksbeslut – för karriären

Foto: TT