TV4:s beslut för att förhindra katastrofen i Masked Singer

Några av kändisarna bakom maskerna i TV4:s Masked singer har avslöjats i förväg.

De fyra första avsnitten av Masked singer saboterades för många tittare då kändisarna avslöjades i förväg.
Då valde TV4 att göra om.

Masked singer är succéprogrammet där hemliga kändisar sjunger förklädda i extravaganta masker. Panelen, som består av Felix Herngren, Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw och Nour El Refai, ska sedan gissa vem som gömmer sig bakom masken.

Det är publikens uppgift att rösta på vilken figur de vill ha kvar i tävlingen. Och i slutet av varje program måste den med minst antal röster avslöja sin identitet.

LÄS MER: Kaos och panik i Masked Singer: "Jag kommer svimma"

Det nya formatet har blivit en snackis i sociala medier och premiäravsnittet fick hela två miljoner tittare.

Sabotage för Masked singer 2021

Spekulationerna började rulla in på nätet ganska direkt efter första avsnittet, men sedan kom sabotagen – kändisarna bakom maskerna avslöjades i förväg. Hur kunde det bli så?

Jo, Masked singer, som är förinspelat, sänds på fredagskvällar mellan 20.00 och 21.00, och tidigare las det ut samtidigt på TV4play och Cmore. Därmed kunde användare av playtjänsterna spola sig fram till slutet av programmet och se vem det var som tog av sig sin mask.

LÄS MER: Chocken efter bluffen i storsuccén Masked Singer

Namnet på den som gömde sig bakom fåret var en av dem som avslöjades.

De som tittade via linjär TV kunde därför läsa på nätet om vem som dolde sig bakom masken – redan innan programmet var över.

Avslöjande uppgifter spreds bland annat på Wikipedia, där både Masked singer-sidan och olika svenska kändisars sidor uppdaterades innan några namn var officiella.

Valde att göra om

Efter fyra avsnitt valde TV4 att gör om – för att stoppa katastrofen som förstörde programidén.

”För att minimera risken för spoilers så kommer vi från och med i kväll att publicera Masked singer live på TV4 Play. På så sätt så stänger vi möjligheten att snabbspola fram till slutet för att ta reda på vem som döljer sig bakom masken.”, har Fredrik Arefalk, TV4:s kanaldirektör, berättat för Aftonbladet.

LÄS MER: Avslöjandet om Let's Dance: "Alla ligger med varandra"

Det ser därmed ut som att programmet sänds live, så att tittarna, precis som på linjär TV, inte kan spola fram.

Även Wikipedia har ändrat på inställningarna så att det numera inte är möjligt att uppdatera för andra än etablerade redigerare och administratörer.

FOTO: TV4