Ulf Kristersson flyttar från Birgitta – beslutet efter 31 år som gifta

08 nov, 2022, 11:11 
Ulf Kristersson och Birgitta Ed

Birgitta Ed följer inte med när Ulf Kristersson flyttar in statsministerbostaden i Sagerska palatset.

Annons
Här är partiledarnas partners!
Här är partiledarnas partners!

Moderata Ungdomsförbundet hemma i Strängnäs förde dem samman. Ulf Kristersson var 20 år, Birgitta Ed blott 15.

Året var 1984 och Birgitta hade börjat fatta tycke för den fem år äldre politikern. Med en dåres envishet och en ängels tålamod försökte hon få den blivande statsminister på fall.

– Ja, jag fick tjata jättelänge, sa Birgitta Ed till Svensk Damtidning och fick medhåll av sin make:

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det inte blivit något.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed
Ulf Kristersson och Birgitta Ed har varit gifta i 31 år.

Birgittas beslut – Ulf Kristerssons flytt

Paret gifte sig 1991 och har i dag barnen Siri, Ellen och Signe tillsammans. Familjen bor i en vacker 20-tals med trädgård vid domkyrkan i Strängnäs, med läge nära stan.

Annons

Inom en snar framtid kommer dock vissa förändringar att ske. Snart ska statsministern flytta in i Sagerska palatset, men Birgitta Ed kommer inte att göra honom sällskap.

– Jag känner att jag bor hemma hos mig och jag ska dessutom jobba i domkyrkan som är några meter åt det hållet. Sedan är det lika viktigt att vi hinner vara tillsammans så vi kommer att behöva pussla. Men det här är hemma för mig, säger hon till Expressen.

Birgittas svar efter alla rykten: ”Stämmer inte”

Birgitta Ed har de senaste åren utbildat sig till präst. I januari kommer hon att vara färdig med studierna och i ett år framöver arbeta som pastorsadjunkt.

Samtidigt kommer den politiska drivkraften och engagemanget finnas kvar. Under åren har hon, tillsammans med resten av familjen, varit högst involverad i Ulf Kristerssons politiska karriär.

Det har även ryktats om att hon varit en stor maktspelare i det tysta. Till Expressen dementerar hon dock att hon skulle ha någon som helst roll bakom kulisserna.

Annons

– Det är klart att det inte stämmer. Jag är gift med Ulf och vi har varit tillsammans sedan jag var 15. Att vi pratar om saker och resonerar om saker som är viktiga på jobbet för oss båda är självklart. Det är inte svårare än så.

Sagerska palatset
Birgitta Ed följer inte med när Ulf Kristersson flyttar in i Sagerska palatset.

Foto: TT

Annons