Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulf Kristerssons trista besked med hustrun Birgitta – allt har förändrats: ”Det går inte”

27 dec, 2023, 16:00 

Ulf Kristersson och Birgitta Ed berättar om nya livet.

Annons

Birgitta Ed kan numer titulera sig präst. Rollen tar hon på största allvar och prästkragen hänger i stort sett alltid med, något hon förklarar med att hon alltid är präst, oavsett vad för tillställning hon befinner sig på.

Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjenBrand logo
Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjen

Det är ett helt nytt liv för Birgitta. Prästinvigningen skedde i Strängnäs domkyrka, bara ett stenkast från hennes hem, i januari tidigare i år – och det var också då som Birgitta tog sina första steg in i en helt ny värld.

– I början var det euforiskt roligt, nu känner jag ett helt annat lugn och det är ganska härligt att få lära sig nya saker. Nu vill jag börja jobba, jag har pluggat i nästan sju år, har hon sagt till Svensk Damtidning.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed
Birgitta Ed har alltid på sig prästkragen. Här är hon tillsammans med maken och statsministern Ulf Kristersson på Nobelfirandet 2023.

Birgitta Ed om nya livet

Att bli präst är långt ifrån den enda förändringen i Birgittas liv. I ett års tid har hon varit statsministerfru och hon och Ulf Kristersson har fått uppleva en något annorlunda vardag, även om politiken alltid varit närvarande.

Annons

– Vi har levt i en sådan här värld i många, många år. Ulf har varit riksdagsledamot, borgarråd, han har suttit i regeringen. Det är liksom inget väsensskilt liv. Vi har sett det här förut. Sedan är arbetsbelastningen och ansvaret större. Säkerhetsfrågorna större, och massa sådant där, säger Birgitta Ed till Expressen.

Ulf Kristersson kan inte leva som förut

Samtidigt har livet förändrats, det kan man inte sticka under stol med, och säkerhetstänket kring en statsminister gör att Ulf och Birgitta inte kan leva ett lika spontant liv som tidigare.

För Expressen berättar statsministern att Ulf att allt i hans liv nu kräver mer förberedelser och att det även påverkar privatlivet när han bland annat ska ta promenader med hunden Winston.

– Ofta lägger jag ut det på familjen men ibland vill de inte och då måste jag säga till Säpo att nu måste jag ut med hunden så ni måste också gå ut, säger Ulf och berättar att han vägrar låta Säpo gå ut med Winston:

– Nej, det går inte. Där går gränsen. Man måste själv vara med men jag brukar löpträna ganska bra med dem. Så de har gott driv i steget.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson kan inte vara lika spontan som tidigare.

Foto: TT

Annons