Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulla Löfvens hemliga roll i Stefan Löfvens avgång

24 aug, 2021, 20:23 
AvIndra Nordemar

Stefan Löfven avgår som statsminister. Men i valet och kvalet har hans hustru Ulla hela tiden funnits vid hans sida, inte bara nu, utan genom hela karriären.

Annons
Stefan Löfvens intima avslöjande – hustrun Ulla säger ifrån: ”Väldigt detaljerat...”Brand logo
Stefan Löfvens intima avslöjande – hustrun Ulla säger ifrån: ”Väldigt detaljerat...”

Under söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han kommer att avgå som partiledare för Socialdemokraterna.

– Det är inte lätt, men det är rätt, sa Löfven till SVT:s Agenda efter chockbeskedet.

Det tuffa beslutet ska ha tagits i slutet av sommaren, men de svåra val som Löfven behövt göra genom åren som partiledare, har underlättats genom stödet av frun Ulla.

Stefan Löfvens stöd av Ulla Löfven – genom livet och karriären

Löfven har vid flera tillfällen uttryckt sin kärlek till sin hustru, som varit en av statsministerns största supportrar och som ofta gett vettiga synpunkter i vägande frågor.

– Hon har varit jätteviktig. Ulla är också oerhört samhällsintresserad och aktiv i kyrkopolitiken. Vi diskuterar både samhällsfrågor och samhällsutveckling, det tillför jättemycket, säger Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet.

Ulla om Stefan Löfvens roll som partiledare: "Bara nackdelar"

Ulla har ofta synts vid sin makes sida vid formella tillfällen som toppmöten i olika länder, Nobelfester och kungliga dop. Men innan Stefan Löfven fick rollen som partiledare var Ulla motvillig till det ärofyllda uppdraget och ville egentligen inte att han skulle ta jobbet.

Annons

– Jag såg bara alla nackdelar. Det beskurna och påpassade liv som väntade, den arbetsinsats som skulle krävas av oss båda, den påverkan uppdraget skulle ha på vår familj och umgänget med släkt och vänner, berättar Ulla i sitt sommarprat i Radio Örnsköldsvik.

Stefan och Ulla Löfven hand i hand efter chockbeskedet.

Stefan Löfvens avgår som statsminister – får mer tid med Ulla

Ulla pensionerade sig för en tid sedan och makarna har längtat efter ett liv som pensionärer ihop under en längre tid.

– Det är klart vi längtar efter mer tid tillsammans och en dag kommer det. Det här livet kan man inte leva hur länge som helst, det går inte. Vi vill ha tid tillsammans och kunna resa mer utan att det handlar om formella resor eller plikter. Men det ligger en bit bort, sa Löfven till Aftonbladet den 5 juni.

Annons

Men nu slår drömmarna äntligen in. När Löfven lämnar sin post i november kommer paret troligtvis få betydligt mycket mer tid ihop. Med stor sannolikhet var det även en bidragande faktor till statsministerns beslut, han har ju trots allt en enorm kärlek till sin fru, och det verkar som att han litar på hennes omdöme till 100 procent.

– Jag blir fortfarande glad när jag ser Ulla, säger Löfven.

Foto: TT

Annons